Vés al contingut
Catalunya Religió
Jaume-Collboni-Antoni-VIla
Jaume Collboni i Antoni Vila | Fundació "la Caixa"

FUNDACIÓ "LA CAIXA" L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Bertrán, han signat un acord que recull la voluntat de potenciar la col·laboració entre les dues institucions en matèria social, cultural, educativa i de recerca. La finalitat del conveni subscrit és seguir portant a terme programes i projectes a la ciutat de Barcelona alineats amb polítiques impulsades per l’Ajuntament. Es vol pal·liar les desigualtats i lluitar contra la pobresa; impulsar i millorar l’accés a la cultura; i donar suport als centres de recerca i universitats.

Durant el 2023, la Fundació ha destinat un total de 106 milions d’euros a acció social a la ciutat, davant dels 103 milions de l’any anterior. L’alcalde de Barcelona ha assegurat que "aquest conveni fruit de la coresponsabilitat públic-privada, neix del convenciment que una societat només progressa de manera eficient si els avenços arriben a tothom i milloraren la vida de les persones". Collboni ha destacat que "alguns dels reptes que afrontarem de manera conjunta passen per impulsar la recerca per millorar la salut de les persones, la lluita contra la soledat no desitjada de les persones grans o per la promoció de l’èxit educatiu".

"Volem sumar esforços per millorar el benestar dels ciutadans en els àmbits social, educatiu, cultural i de recerca, posant el focus en els més vulnerables: en l’atenció a la infància i les persones en risc o situació d’exclusió", ha explicat el director general de la Fundació ”la Caixa". Entre els objectius marcats a l’acord destaquen la lluita contra la pobresa infantil, la promoció de l’envelliment actiu i saludable, l’atenció a persones amb malalties avançades i la millora de les condicions de vida de persones amb discapacitat o en risc de exclusió. A més d’aquestes línies d’actuació, l’acord també preveu accions en matèria educativa, cultural i de recerca.

Projectes tangibles

Alguns dels projectes prioritaris que fan palès el compromís de l’entitat amb la capital catalana, amb una atenció especial a les activitats desenvolupades en l’àmbit de la pobresa i l’acció social, són la CaixaProinfància, un dels programes estratègics de la Fundació, es desenvolupa a diferents zones de Barcelona amb l’objectiu de combatre la pobresa infantil; els projectes d’inserció laboral, entre els quals destaca el programa Incorpora, tenen com a objectiu fomentar la contractació dels col·lectius amb més dificultats per trobar feina; el programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades tracta de millorar la qualitat de l’atenció a les persones que es troben al final de la vida i a les seves famílies; el programa de Gent Gran fomenta la participació social del col·lectiu de més edat amb l’objectiu de reivindicar el valor de la seva experiència i situar-los com a protagonistes actius de la societat.

Pel que fa a les convocatòries de Projectes Socials, durant el 2023 la Fundació ha afavorit l’acció de les entitats socials barcelonines donant suport a les seves iniciatives centrades en l’atenció a col·lectius vulnerables. A més, la Fundació de l’Esperança, situada al barri Gòtic, el 2023 ha atès 2.177 persones en risc de pobresa i exclusió social. Des del 2013, la Fundació ”la Caixa” impulsa aquesta entitat d’acció social directa amb l’objectiu de millorar l’autonomia, promoure la igualtat d’oportunitats i afavorir la inclusió de persones en risc de pobresa. La inserció sociolaboral de persones privades de llibertat a través del programa Reincorpora i la concessió de beques, un total de 48 a Barcelona el 2023, són també objectius destacats en què la Fundació ”la Caixa” centra els esforços a la Ciutat Comtal. D’altra banda, durant el 2023 la xarxa d’oficines de CaixaBank, mitjançant aportacions de la Fundació ”la Caixa”, ha facilitat 366 ajuts per valor d’1,9 milions d’euros amb la finalitat d’impulsar projectes i activitats del seu entorn més immediat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.