Vés al contingut
Catalunya Religió
Muralla-Tortosa_R231734
Fotografia: Fundació "la Caixa".
Galeria d'imatges

Fundació "la Caixa" La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada de l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la responsable territorial a Catalunya de la Fundació "la Caixa", Patrícia Alocén, han visitat les recents obres de restauració de la muralla del Rastre de Tortosa, finalitzades aquest mes de setembre.

L'actuació s'inscriu en el marc del programa Temps de Gòtic, el conveni de col·laboració entre la Fundació "la Caixa" i el Departament de Cultura i, en aquest cas concret, amb l'Ajuntament de Tortosa, titular del monument, i ha comptat amb un finançament de 500.000 euros per part de la Fundació "la Caixa".

Gràcies a aquesta intervenció, la ciutat de Tortosa compta amb un nou mirador envers la ciutat, un recorregut dinàmic i atalaiant que permet gaudir de la morfologia urbana des de perspectives inèdites. A més, ha suposat una considerable millora de l'accessibilitat entre tres barris històrics de la ciutat –el Rastre, Santa Clara i la Simpàtica–, especialment pel que fa a l'accés al turó del Sitjar, fet que ha millorat considerablement l'accessibilitat en aquesta zona de la ciutat.

“El programa 'Temps de Gòtic' ha fet de la restauració de la muralla del Rastre una realitat”

La consellera de Cultura ha dit que "les muralles són un llegat amb un impacte urbà i social clau entre els veïns i els visitants de Tortosa" i ha afegit que "amb aquesta intervenció, se li dona un nou impuls urbanístic i turístic del qual ben aviat anirem veient els fruïts". Garriga ha remarcat que "avui en dia el concepte de patrimoni va molt més enllà del que s'entenia tradicionalment, perquè també és un recurs cultural amb un ús social, educatiu, científic i de cohesió territorial".

La consellera també ha posat en valor el programa Temps de Gòtic, afirmant que "ha fet de la restauració de la muralla una realitat", i ha agraït la complicitat de la resta d'institucions implicades en el projecte.

"Volem posar en valor tot l'impacte de Temps de Gòtic a la ciutat de Tortosa, ja que es tracta d'un emplaçament molt singular dins el projecte. Tres dels 11 monuments del projecte es troben a la ciutat de Tortosa: la Muralla del Rastre, els Reials Col·legis, obres que van iniciar-se fa un parell de setmanes, i la Catedral de Tortosa, que començarà la primavera del 2024, amb una inversió global de més d'un milió d'euros entre les tres intervencions", ha assenyalat la responsable territorial a Catalunya de la Fundació "la Caixa", Patrícia Alocén.

L'alcalde de Tortosa ha manifestat que "la restauració de la muralla del Rastre ens ha permès recuperar un tram important del conjunt emmurallat de la ciutat, de més de sis quilòmetres de longitud". "Tortosa té una riquesa patrimonial immensa que hem de fer valdre, que hem de protegir i ens ha de servir com a palanca de progrés", ha dit. En aquest sentit, Jordan ha avançat que l'Ajuntament treballarà per presentar la candidatura de Tortosa com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

Més enllà de la importància des del punt de vista patrimonial i turístic que implica la recuperació de la muralla del Rastre, Jordan ha destacat també la millora que significa aquesta actuació pel que fa a l'accessibilitat, ja que permet la connexió entre els barris del Rastre, Santa Clara i la Simpàtica.

A la muralla s'han dut a terme algunes reintegracions d'obra nova com els nous merlets, els graons, la coberta de la torre i la construcció d'una escala

L'objectiu de la intervenció en la muralla del Rastre ha estat doncs conservar els valors patrimonials d'aquest tram murallat tot assignant-li un ús compatible amb la seva naturalesa i garantir la vigència i manteniment futurs d'un bé cultural amb el qual s'identifica clarament la població de Tortosa. En aquest sentit, la intervenció ha consistit, d'una banda, en la mateixa restauració del monument amb les operacions de neteja, consolidació i recuperació de la seqüència emmerletada i, de l'altra, la construcció d'una escala de nova planta per dotar d'accés al renovat camí de ronda. Les obres han anat a càrrec d'un equip interdisciplinari encapçalat pels arquitectes Carlos Vergés Alonso i Antoni López Daufí i executades per l'empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques.

Pel que fa a la neteja i sanejament, s'han eliminat els materials inadequats o elements afegits d'intervencions recents, i els elements fora d'ús ancorats als paraments; s'ha netejat en sec totes les superfícies i juntes; s'han retirat totes les plantes i arrels, s'ha aplicat un tractament biocida i s'han eliminat els volums disconformes.

Un com fet el sanejament, s'ha dut a terme a la consolidació dels materials petris a través de l'aplicació d'aigua amb calç en superfície i per injecció. S'han consolidat de manera puntural alguns elements de pedra amb amb silicat d'etil; els elements desadherits amb morter de calç hidràulica i la consolidació d'antics revestiments que es conservaven sobre el suport original.

Finalment, per recuperar la morfologia original i poder interpretar millor el monument, s'han dut a terme algunes reintegracions i reconstruccions d'obra nova amb pedra i morter de calç hidràulica com els nous merlets, els nous graons, la nova coberta de la torre i la construcció d'una escala de nova planta per dotar d'accés al renovat camí de ronda.

Dues més restauracions

Durant la visita a les obres de la Muralla del Rastre, els representants de Cultura i de la Fundació "la Caixa" han anunciat les altres dues actuacions a la ciutat de Tortosa en el marc del programa Temps de Gòtic. D'una banda, la restauració dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties (amb una inversió 120.000 euros), la qual es va iniciar fa dues setmanes i, de l'altra, la restauració dels elements arquitectònics i escultòrics de l'absis de la Catedral (amb una inversió 500.000 euros), la qual es preveu comenci l'abril del 2024. En total, el programa Temps de Gòtic invertirà més d'un milió d'euros en la recuperació del patrimoni tortosí. Tots ells, Béns Culturals d'Interès Nacional.

Aquest mes de novembre s'ha iniciat la rehabilitació del forjat de la sala d'actes i les cobertes, els treballs de neteja i la consolidació dels paraments del claustre i de la façana principal dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa, una joia arquitectònica del Renaixement català. Les obres formen part també del programa Temps de Gòtic i tenen un cost de 120.000 euros, a càrrec de la Fundació "la Caixa". Es preveu que tingui una durada de tres mesos.

El projecte de les obres ha anat a càrrec de Bernat Humbert Navarro Prades i seran executades per l'empresa EMR Estudio Métodos de la Restauración SL. S'actuarà en la façana principal, la qual està deteriorada amb despreniments de materials, concretament dels aplacats i d'alguns revestiments, i taques d'humitat, i en els revestiments dels paraments del claustre, bàsicament els interiors, que també estan força degradats. També, de manera puntural, s'intervindrà en les cobertes i en el pati interior.

Temps de Gòtic

El programa Temps de Gòtic, el nou acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació "la Caixa" té com a objectiu valorar, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d'aquest patrimoni, tot estimulant el territori i dinamitzant-lo en l'àmbit cultural, social i econòmic.

El programa, finançat per la Fundació "la Caixa", compta amb una dotació de 6,34 milions d'euros i actua en els següents monuments i béns artístics: restauració i adequació museogràfica del frontal florentí de la Seu de Manresa (Bages), rehabilitació del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia (Alt Camp), restauració de l'església de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), restauració de l'Antic Hospital de Cervelló (Alt Penedès), restauració de l'església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja (Segarra), restauració de l'església de Sant Domènec de Girona (Gironès), restauració del Palau Episcopal de Girona (Gironès), restauració del Castell de València d'Àneu (Pallars Sobirà), restauració d'un tram de la Muralla de Tortosa, de la Catedral de Santa Maria i dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa (Baix Ebre).

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.