Vés al contingut
Catalunya Religió
fundació "la caixa"
Marc Simón i Elisa Duran a l'acte "Claus pel progrés social"

FUNDACIÓ 'LA CAIXA' Construir una societat millor i més justa que doni oportunitats a les persones que més ho necessiten. Amb aquest objectiu, la Fundació ”la Caixa” impulsa el progrés social a través de diversos programes que tenen un poder transformador i un impacte durador perquè persones en situació de vulnerabilitat puguin desenvolupar el seu potencial, les seves capacitats i els seus talents.

Mitjançant una metodologia contrastada, ha estès els seus programes a totes les províncies espanyoles teixint xarxes amb l’ajuda d’un miler d’entitats socials i institucions. Així ho han destacat la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, i el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, en l’acte 'Claus per al progrés social', en què han analitzat, juntament amb testimonis i entitats, quins són els reptes més significatius del panorama social actual.

Les dades fan visible una realitat apressant: a Espanya, actualment 2,4 milions d’infants viuen en llars per sota del llindar de la pobresa, dada que equival al 29 % dels menors de 18 anys. A més, el 28 % dels joves estan en situació de desocupació. D’altra banda, es preveu que el 2050 les persones gran representaran el 36 % de la població espanyola. Avui, gairebé 3 milions de persones grans viuen en situació de soledat i prop de 116.000 persones necessiten atenció psicosocial al final de la vida.

El president del Consell Econòmic i Social d’Espanya, Antón Costas, ha introduït aquesta jornada, en la qual s’han ofert dades d’un estudi inèdit elaborat per l’Observatori Social: Dinàmica de la pobresa multidimensional a Espanya i altres països europeus. Després d’analitzar més de 20 països europeus entre 2016 i 2020, s’aprecia que, a diferència d’altres països europeus, Espanya no va experimentar una reducció de la incidència de la pobresa durant aquest període. L’estudi conclou que les persones pobres a Espanya tenen un risc més alt d’haver d’enfrontar noves carències (com ara amuntegament, sou baix, baixa intensitat en el treball o mala salut) i menys probabilitats de deixar de sofrir les carències que ja tenen, en comparació amb les persones que no són pobres.

a Espanya el 29% dels menors de 18 anys viuen en llars per sota del llindar de la pobresa

Així mateix, la investigació determina que els programes de polítiques, ben coordinats, poden tenir un paper fonamental per ajudar a superar la interrelació de les diferents privacions. "Des que vam començar, fa gairebé 120 anys, impulsem una filantropia col·laborativa amb tots els agents del territori per anticipar-nos a les necessitats socials. Conscients de la responsabilitat que tenim, treballem amb eficiència i rigor perquè aquesta tasca compartida tingui un impacte real i transformador en la vida de les persones", ha destacat la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán.

En aquesta línia, el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, ha explicat la metodologia amb què treballa l’entitat. "Amb l’objectiu de poder dur a terme una acció social duradora a totes les províncies d’Espanya, és important mesurar l’impacte de les intervencions. Primer identifiquem la necessitat, apliquem metodologies científiques contrastades i equips qualificats i, finalment, avaluem el resultat de cada programa per poder arribar, d’aquesta manera, al nombre més alt possible de persones a través d’una sòlida xarxa d’entitats i institucions del territori", ha dit Simón.

Els testimonis de la realitat

També han participat en la trobada alguns dels protagonistes del projecte documental Vides contades: 14 històries de superació, que dona veu a persones en risc de exclusió que comparteixen els seus aprenentatges en positiu després d’haver passat per diverses situacions de complexitat. Cada una, la seva. Cada una, des de la seva particular mirada i vivència única. Aquest projecte, dirigit a conscienciar la ciutadania, mostra que és possible desenvolupar capacitat i empoderament per sortir de situacions de vulnerabilitat mitjançant les intervencions en xarxa, al costat d’entitats i institucions.

Les 14 històries constituiran un calendari (una història per mes, inclosos el desembre del 2023 i el gener del 2025), realitzat pel fotògraf Xavier Menós, que arribarà a més d’un milió de llars espanyoles. Així ho han destacat en l’acte: "Ara em sento part d’alguna cosa després de sentir que no formava part de res. La vida tracta de descobrir quin és el teu poder i utilitzar-lo perquè no et rendeixis mai", ha emfatitzat Bárbara Jota, participant del programa CaixaProinfància que va arribar a Galícia deixant enrere el seu país, Veneçuela, i que ha aconseguit accedir a la universitat.

"Navegar a vela et fa oblidar el que vas perdre, el que et falta, i arribar igualment a port", ha explicat Diego Saavedra, que participa en la Fundació María José Jove des que li van detectar esclerosi múltiple. Rosa Morillas va viure la mort de la seva mare, que va ser atesa pel programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, i avui pot parlar del procés i dir que l’acompanyament psicològic del programa ha estat clau: "He après a gestionar les meves emocions i a mirar la por de cara. Em sento reconfortada". També Mari Pepa Subires va viure una situació d’adversitat quan la van acomiada de la feina amb 61 anys, amb poques perspectives de tornar-ne a trobar una altra. Va ser aleshores quan va decidir col·laborar amb el projecte 'Mi cachito de huerto', de l’Asociación Imagina, i la seva vida va fer un tomb: "Gràcies al voluntariat vaig poder ajudar els altres, em vaig tornar a sentir útil i he tornat a treballar; aquesta vegada, acompanyant persones amb diversitat funcional… Em sento afortunada"

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.