Vés al contingut

Àngelus del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Diumenge 4 de desembre de 2016

Estimats germans i germanes, bon dia!

En l'Evangeli d'aquest segon diumenge d'Advent ressona la invitació de Joan Baptista: «Convertiu-vos, perquè el regne dels cels és a prop!» (Mt 3,2). Amb aquestes paraules Jesús iniciarà la seva missió a Galilea (cfr. Mt 4,17); i aquest serà també l'anunci que hauran de portar els seus deixebles en la seva primera experiència missionera (cfr. Mt 10,7). L'evangelista Mateu vol així presentar Joan com aquell que prepara el camí al Crist que ve, i els seus deixebles com els continuadors de la predicació de Jesús. Es tracta del mateix joiós anunci: ve el regne de Déu, encara més, és a prop, és enmig de nosaltres! Aquesta paraula és molt important: “El regne de Déu és enmig de vosaltres”, diu Jesús. I Joan anuncia el que Jesús després dirà: “El regne de Déu ha vingut, ha arribat, és enmig de vosaltres”. Aquest és el missatge central de tota missió cristiana. Quan un missioner va, un cristià va a anunciar Jesús, no va a fer proselitisme, com si fos un aficionat que busca pel seu equip més seguidors. No, va simplement a anunciar: “El regne de Déu és enmig de vosaltres!”. I així el missioner prepara el camí a Jesús, que es troba amb el seu poble.

Però què és aquest regne de Déu, aquest regne dels cels? Són sinònims. Nosaltres pensem immediatament en quelcom relacionat amb el més enllà: la vida eterna. Cert, això és cert, el regne de Déu s'estendrà sense fi més enllà de la vida terrenal, però la bella notícia que Jesús ens porta –i que Joan anticipa– és que el regne de Déu no hem d'esperar-lo en el futur: s'ha apropat, d'alguna manera està ja present i podem experimentar des d'ara la potència espiritual. “El regne de Déu és enmig de vosaltres!”, dirà Jesús. Déu ve a establir la seva senyoria en la nostra història, en l'avui de cada dia, en la nostra vida; i allà on ella ve acollida amb fe i humilitat broten l'amor, la joia i la pau.

La condició per entrar a formar part d'aquest regne és dur a terme un canvi en la nostra vida, és a dir, convertir-nos, convertir-nos cada dia, un pas endavant cada dia... Es tracta de deixar els camins, còmodes però enganyosos, dels ídols d'aquest món: el succés costi el que costi, el poder en detriment dels més dèbils, la set de riqueses, el plaer a qualsevol preu. I d’obrir en canvi el camí al Senyor que ve: Ell no ens treu la nostra llibertat, sinó que ens dóna la vertadera felicitat. Amb el naixement de Jesús a Betlem, és Déu mateix qui pren posada enmig de nosaltres per alliberar-nos de l'egoisme, del pecat i de la corrupció, d'aquestes disposicions que són del diable: cercar el succés costi el que costi; cercar el poder en detriment dels més dèbils; tenir la set de riqueses i cercar el plaer a qualsevol preu.

El Nadal és un dia de gran joia també exterior, però és sobretot un esdeveniment religiós per al qual és necessària una preparació espiritual. En aquest temps d'Advent, deixem-nos guiar per l'exhortació del Baptista: «Prepareu el camí del Senyor, redreceu els seus senders!», ens diu (v. 3). Nosaltres preparem la via del Senyor i redrecem els seus senders, quan examinem la nostra consciència, quan escrutem les nostres actituds, per expulsar aquestes disposicions pecaminoses que he mencionat, que no són de Déu: el succés costi el que costi; el poder en detriment dels més febles; la set de riqueses; el plaer a qualsevol preu.

Que ens ajudi la Verge Maria a preparar-nos per l'encontre amb aquest Amor sempre més gran, que és el que ens porta Jesús, i que en la nit de Nadal s'ha fet petit petit, com una llavor caiguda a la terra. I Jesús és aquesta llavor: la llavor del Regne de Déu.

---

Després de l'Àngelus:

Estimats germans i germanes,

dirigeixo les meves salutacions a tots vosaltres, romans i pelegrins!

Saludo en particular els fidels vinguts de Còrdova, Jaén i València, a Espanya; de Split i Makarska, a Croàcia; de les parròquies de Santa Maria dell’Orazione i del Santissimo Corpo e Sangue di Cristo a Roma.

A tots desitjo un bon diumenge i un bon camí d'Advent, aquest preparar el camí al Senyor, convertir-nos cada dia.

Ens veiem el dijous per la festa de Maria Immaculada. En aquests dies preguem units demanant la seva materna intercessió per la conversió dels cors i el do de la pau.

I per favor, no us oblideu de pregar per mi. Bon dinar. Fins dijous!

Traducció: Ignasi Segura —Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.