(Laura Mor –CR) Aquest cap de setmana els monjos benedictins del Miracle proposen un taller que unirà la cuina amb el seu sentit transcendent. De la mà de la cuinera del monestir, Mercè Delgado, ofereixen una 'Tertúlia entorn dels fogons' que comença amb el sopar de divendres i acaba amb el dinar de diumenge. La casa d'espiritualitat del Santuari inicia així la temporada amb una de les activitats més disteses i festives de l'any.
“En el fons volem obrir el nostre espai de cuina amb tot el que té de profund, no només és un espai material, sinó que és un espai espiritual, com tot el que fem en aquesta casa i també com a monjos que som”. Ramon Ribera és el coordinador d'aquesta activitat i explica com en anteriors edicions han aconseguit allò que esperaven: “Un ambient de comunicació, un ambient de comunió i que els participants agafin interès per la matèria, que és la cuina”.
“Un obrador de vianda i d'estimació”
El taller-tertúlia donarà consells que facin del treball als fogons “una cuina fàcil, agradable i sana”. Així, no es tracta de fer un curs d'alta cuina –"per entendre'ns, la cuinera no és la Carme Ruscalleda" diu Ribera–, sinó que amb aquesta proposta els benedictins mostraran que “la cuina no només és posar menjar i fruir del menjar, sinó que vol estimació i tendresa.” La seva crítica als hàbits alimentaris és planera i es presenta en positiu: “Nosaltres ho vivim d'aquesta manera”.
L'activitat s'adreça a un nombre reduït de persones –unes vuit, màxim deu– que dedicaran dues terceres parts del taller a cuinar. Entre olles i cullerots s'hi troba un missatge constant, molt propi de la vida monàstica: “Tot el que fem és una transmissió del que portem en el cor”. Ramon Ribera ho reitera amb aquestes paraules: “Entenem la cuina com un obrador, no sols de menjar físic, de vianda, sinó d'estimació i d'afecte”.
En aquest sentit, ha explicat com l'activitat s'acostuma a arrodonir amb alguna pel·lícula, passejades i llargues sobretaules. A diferència d'altres activitats que proposen des de la casa d'espiritualitat, aquesta és “molt distesa de bon tros”, reconeix Ribera.
Actualment, la comunitat benedictina del Miracle, al Solsonès, la conformen quatre monjos: el prior Xavier Poch; en Jordi Castanyer, que havia estat consiliari dels oblats benedictins a Montserrat; Xavier Morell, que va ser vint anys missioner a Rwanda; i Ramon Ribera, que és biblista i es considera un amant de la muntanya.
[Fotografies: Santuari del Miracle]
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.