Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El que tothom donava per fet fa uns dies ho ha confirmat aquesta tarda l’agència EFE. El fins ara bisbe de Logroño, Juan José Omella, aragonès de la Franja, serà el substitut de l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach. El nomenament es preveu que es faci públic oficialment aquest divendres al migdia, però des del govern espanyol –a qui s’informa prèviament dels nomenaments episcopals ho ha donat per fet. (Divendres al migdia s'ha fet públic el nomenament.)

El nomenament arriba més de tres anys després que Sistach presentés la seva renúncia en complir els 75 anys, una prorroga en el mandat més llarga del que és habitual. En el cas de Barcelona, l’elecció és una decisió directa del papa Francesc, que ha buscat entre l’episcopat espanyol els bisbes més propers al seu perfil social, com és el cas d’Omella. També hi ha la possibilitat que el nomenament d'Omella vingui acompanyat d'altres moviments episcopals.

Una de les claus per l’elecció a Barcelona és el fet que Omella hagi nascut a Cretes, un poble de la Franja on es parla català. Tot i això, tota la seva vida eclesiàstica l’ha fet a Aragó. Va ser ordenat sacerdot a Saragossa el 1970 i el 1996 va ser nomenat bisbe auxiliar de la mateixa diòcesis. El 1999 va ser trasllat a Barbastre, coincidint amb l’inici del litigi de les obres d’art amb Lleida. Des del 2004 és el bisbe de Calahorra y la Calzada-Logroño. Abans de ser bisbe va estar de missioner al Zaire i va estudiar amb els Pares Blancs a França, a Bèlgica, i a Jerusalem.

L’any passat va sorprendre que sense cap responsabilitat rellevant fora de la diòcesis, el papa Francesc el nomenés membre de la Congregació per als Bisbes, un dels organismes més influents del Vaticà per la seva intervenció en l’elecció dels bisbes d’arreu del món. Sempre ha participat en la comissió de Pastoral Social de la Conferència Episcopal Espanyola.

Amb Omella arriba a Catalunya un bisbe sense coneixement previ de la realitat catalana. En els darrers cent anys, dels bisbes que s’han nomenat per la capital del país, només tres eren nascuts a Catalunya. El nomenament d'Omella també deixa un mapa de les deu diocesis catalanes amb tres bisbes procedents de València, un d'aragó i només quatre formats als seminaris catalans.

L’elecció d’Omella deixa fora de la successió altres noms de bisbes catalans que s’havien plantejat amb força com el de l’arquebisbe Joan-Enric Vives d'Urgell, i l’auxiliar de Barcelona, Sebastià Talvatull. Omella, nascut el 1946, té 69 anys i per tant es de preveure que el seu mandat serà relativament curt.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.