Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor CR) La periodista Mònica Terribas aplaudeix l’encert comunicatiu del papa Francesc i en destaca la proximitat com a eina clau per a la transformació social. Amb la seva habitual contundència, Terribas ha parlat aquest dilluns sobre “Mitjans de comunicació i religió: una relació acomplexada”, en l’acte inaugural del curs de la Fundació Joan Maragall, que enguany celebra vint-i-cinc anys.

Durant la inauguració, a la sala d’actes del Seminari de Barcelona, el president de la fundació, Josep M. Carbonell, ha repassat l’activitat recent de l’entitat i ha emmarcat la reflexió dels seus membres en el context d’una “segona primavera eclesial”. S’ha referit així al canvi de model que proclama el papa Francesc. I la periodista convidada ha recollit la mateixa idea afirmant que “amb Francesc, el lideratge a l’Església ha fet un tomb de 180 graus”.

La intervenció de Mònica Terribas ha descrit un abans i un després de Francesc, i ha destacat el papat de Benet XVI com un trànsit necessari. Diu que no és casual que el nou papa concedeixi entrevistes, que camini pel carrer entre la gent, que dini amb els pobres a Assís i que no tingui por dels micròfons: “està cridant a la seva comunitat i ho fa a través dels mitjans de comunicació”.

Els gabinets de comunicació eclesials

La periodista ha apuntat quatre eixos bàsics del cristianisme, compartits per la societat laica, com a claus de supervivència en un panorama social i econòmic de crisi. Així, ha justificat que els valors de l’austeritat, la capacitat de sacrifici, la solidaritat i la família han evitat el col·lapse del sistema.

I a partir d’aquí ha llençat la pregunta: “per què l’Església no ha capitalitzat sistemàticament en l’opinió pública aquests valors compartits?”. Segons la periodista, l’augment dels “creients no practicants” es justifica en distància que senten les bases respecte el discurs comunicatiu eclesial.

En canvi, Terribas ha explicat com el llenguatge del papa Francesc casa amb la lògica dels mitjans: “quan parla, la societat l’entén; i per això els mitjans de comunicació s’hi aproximen”. En contraposició, ha parlat de l’actual discurs de la conferència Episcopal i amb ironia i suspicàcia ha convidat als seus bisbes a seguir el papa Francesc, recordant la cançó “Follow the leader”.

Ha tancat la inauguració l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que ha correspost a Terribas reconeixent l’austeritat, la naturalitat i la coherència del nou papat.

En l’acte, a un auditori ple a vessar, també hi han estat presents, entre d'altres, el bisbe auxiliar de Barcelona Sebastià Taltavull; el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; l’expresident del parlament, Joan Rigol; el degà de la Facultat de Teologia, Armand Puig; el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz; el president de la Fundació Blanquerna, Salvador Pié; el president del patronat de la Sagrada Família, Esteve Camps; el director d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona, Ignasi Garcia i Clavel, i el teòleg Josep M. Rovira Belloso, un dels primers patrons de la Fundació.