Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(URL) Aquest dimarts ha tingut lloc l'Acte Inaugural del curs acadèmic 2015-16 de la Universitat Ramon Llull (URL) a ESADE-URL. Ha estat presidit per Josep Maria Garrell, rector de la URL i per Joan Josep Brugera, president del Patronat de la URL. L’acte ha comptat amb la participació d’Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; el cardenal Lluís Martínez Sistach; Eugènia Bieto, directora general d’ESADE-URL; i Anna Berga, secretària general de la URL.

Josep Maria Lozano, professor a ESADE-URL ha pronunciat la lliçó “Notes (im)pertinents sobre el talent (Una història americana... o no)” fent una crítica del sistema universitari. “Hi ha preguntes inquietants, la resposta de les quals no es troba ni a Google ni a la Wikipedia, i que tampoc no es poden contestar en 140 caràcters, però que, si desapareixen de la universitat, aquesta deixa de ser-ho”. A través d’anècdotes Lozano ha explicat que és imprescindible formar persones vertebrades humanament, estudiants que identifiquin la seva identitat més profunda i que es formin en l’autoreflexió.

Lozano ha insistit en què una universitat no és només una entitat que proveeix serveis de formació: “El risc avui a la universitat és veure el coneixement només en forma de paper. Potser per això una professora de Boston em deia que la pregunta d’investigació pendent no és quants papers es publiquen i qui els publica, sinó qui els llegeix”.

“Si hi ha un mantra que avui es repeteix arreu és aquell que diu que cal atreure, captar i retenir el talent (...) Aquesta mania de parlar del talent com si les persones en fossin simplement transportadores confon la perspectiva, dissocia el talent professional del talent (o la qualitat) personal i explica per què objectius extrínsecs –que, no cal dir-ho, també són molt importants– com ara captar recursos, generar resultats, produir satisfaccions a l’alumnat, complir amb les acreditacions, fer informes, i tants d’altres, acaben per envair tot l’horitzó”.

“En funció de les idees que tinguem sobre el talent, i en funció de la mena de talent que promovem i potenciem, una universitat esdevindrà una institució on es distribueix coneixement professionalitzador a grups d’individus agregats, o una comunitat d’aprenentatge i de construcció de sentit”, ha dit el professor Lozano.

Lozano ha reivindicat que la universitat s’ha d’implicar en el debat públic. “Quan dic debat públic no em refereixo exclusivament a allò que algú, potser sense voler però amb més encert del que imaginava, va denominar amb el mateix nom que el títol d’una novel·la de Kafka: el procés. Em refereixo també a totes aquelles qüestions tecnològiques, econòmiques, polítiques i culturals que donen forma concreta, a Catalunya, a les paraules de la Gaudium et Spes que he reproduït abans”.

“Avui, dissortadament, el debat i la deliberació públics estan en mans de les tertúlies. Per descomptat que no tinc res en contra de les tertúlies, perquè fan una funció ben necessària. Algunes les segueixo fins i tot amb interès. Però em neguiteja que hagin esdevingut, juntament amb determinats estils parlamentaris, la referència principal i exemplar del que pugui ser entès com un debat o una deliberació sobre els reptes compartits. I més en els temps de Twitter, que amb la coartada dels 140 caràcters consagra i fa acceptable proferir afirmacions i judicis sense justificar-los ni argumentar-los. No dic que això ho pogués o ho hagués d’arreglar la universitat per si sola. Ni tampoc, per descomptat, que això s’arregli convertint alguns professors en tertulians. Simplement apunto la idea que, si la universitat és absent del debat públic i no l’acull ni l’integra des de la seva específica identitat universitària, potser algun dia algú preguntarà també a la universitat: És aquest el millor ús del teu talent?”.

Nous reptes en la docència, la recerca i la internacionalització de la URL

El rector de la URL, Josep M. Garrell, ha anunciat “una celebració molt important i significativa per a la URL com serà la celebració del primer 25è aniversari des de la seva aprovació unànime per part del Parlament de Catalunya de l’any 1991”. El rector ha recordat que el proper 10 de maig “farà exactament 25 anys d’aquell dia, moment que sempre hem considerat que la nostra Universitat va iniciar, formalment parlant, la seva activitat conjunta, tot i la creació de la Fundació i de la Universitat uns anys abans”. Garrell ha afegit que la URL aprofitarà aquesta celebració “per mirar la nostra trajectòria, valorar-la per tot el que ha suposat, per l’impacte que hem tingut i estem tenint en la nostra Societat, fidels al nostre ideari. I també aprofitarem, aquest aniversari per projectar-nos en el futur”.

El rector s’ha referit a la innovació en l’oferta formativa i en l’impacte de les noves tecnologies en el procés formatiu: “Sense centrar-nos en aquella visió reduccionista que parla només de les modalitats d’aprenentatge, sigui presencial, no presencial o mig presencial; cert és que hem començat a donar passos significatius per complementar la nostra oferta formativa presencial a través del que en podríem dir altres canals”.

Si bé la conjuntura econòmica ha provocat un cert retrocés en els pressupostos públics i amb els contractes que el sector privat signa, els nostres ingressos han augmentat, la qual cosa només s’explica per l’increment de l’activitat i la competitivitat dels nostres grups de recerca. També hem de reconèixer el significatiu augment de les publicacions amb factor d’impacte que en els darrers 4 anys han augmentat un 170%”. Garrell però ha estat crític i ha remarcat que la URL "s’ha de centrar en allò que només depèn de nosaltres, es tracta de centrar-nos en aquelles capacitats que podem augmentar per atreure més i millors recursos competitius, siguin de l’Estat o de la Comissió Europea, i –en aquests espais- invertir-hi”.

El rector ha parlat de la internacionalització a través d’indicadors reals: “S’han signat nous acords de col·laboració amb universitats de referència, sobretot d’Europa i d’Amèrica Llatina; el nombre d’estudiants estrangers regulars ha augmentat un 24%, la mobilitat un 17%, i estem posant en marxa el nou programa de mobilitat Erasmus+, i les noves accions que desenvolupem amb el patrocini del Banco Santander”.

Finalment, el rector ha compartit un missatge optimista amb tota la comunitat universitària: “Creiem que tenim pel davant, com a URL, com a projecte compartit, un dels millors futurs que podem imaginar, i la celebració dels 25 anys ens hi projectarà. Tenim un objectiu compartit que ens relliga a tots nosaltres i que es resumeix en estar al servei de la formació i del coneixement, en benefici de la nostra Societat i de les persones, des de la iniciativa social, amb els valors de l’humanisme cristià com a marc de referència.

Castellà: “La URL ha exercit un lideratge intens com a sistema”

Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca, ha destacat que la URL “s’ha consolidat com una de les nostres bones universitats al país; i ho ha fet en un sistema universitari català que és únic”. Castellà ha felicitat en nom del Govern de la Generalitat l’esforç que ha fet la URL durant els set anys de crisi: “Ens consta que els programes de beques de la URL s’han intensificat i que les seves institucions han fet un gran esforç perquè ningú, ningú, quedés fora de la seva formació. I això, sense recursos públics, és quelcom que el país, o almenys des de la Generalitat, ho hem de posar molt en valor”.

"En un sistema com el que tenim a Catalunya, i en una universitat d’iniciativa social com el de la URL, prioritzar un àmbit com el de la recerca és molt complicat sense recursos públics. I per tant l’esforç fet per la URL i les seves institucions és molt alt”.

“Crec que la URL ha exercit un lideratge intens com a sistema. En diferents àmbits. Però especialment els hi he dir que el lideratge de la URL en el debat de quina ha de ser l’arquitectura de la oferta acadèmica ha estat molt intens, després del famós decret que permet en el sistema tenir graus de tres anys. Puc dir que hem tingut consens de com gestionem això dins del sistema universitari. I els asseguro que, en el marc del Consell Interuniversitari, puc posar en valor el paper de la URL per liderar el consens amb la resta d’universitats del nostre sistema”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.