Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) “Pregar per Espanya i la seva unitat”. Aquest és el títol de la carta que ha publicat aquest dimarts els cardenal Antonio Cañizares per convocar una vetlla de pregària per aquest mateix divendres a la catedral de València. Una llarga reflexió argumenta que el que passi el 27 de setembre afecta a “la veritat d'Espanya” i “a la mateixa unitat de la nostra nació, que també és una qüestió moral”. Per l’arquebisbe de Valencia, “cal pregar per Espanya; ho està necessitant; és un deure de caritat i de justícia; és una cosa que els cristians no podem deixar de fer si estimem de veritat al nostre país”.

Per això ha convocat per aquest mateix divendres, el darrer dia de la campanya electoral, un acte de pregaria a la catedral de València que reuneixi “a totes les parròquies i comunitats, col·legis diocesans i escoles catòliques, i les universitats de l'Església”. Una crida que amplia per tal que es convoquin els propers dies a tota la diòcesi “vigílies d'oració, rés del Sant Rosari, visites al Santíssim, actes d'Adoració al Santíssim, rés d'alguna hora litúrgica amb una convocatòria especial, temps per a la pregària privada i personal”. I afegeix que “almenys durant un mes (...) s'introdueixin pregàries especials a la pregària dels fidels a la Santa Missa amb aquesta intenció”. És a dir, una mobilització general de la diòcesi.

"Ens fa mal Espanya", afirma en el text Cañizares i afirma que “no entrem en cap valoració política, que no ens correspon”. Però, com fa pocs dies, assegura de nou que “la secessió no es troba cap justificació moral; per més que busquem no trobem cap text del magisteri, ni de cap autor que ho justifiqui des del punt de vista moral”.

El cardenal valencià parla situació “crítica” i que demana “pregar insistentment i amb fe” perquè és “un deure del quart manament de la Llei de Déu que ens envia honrar també a la pàtria”.

També diu que “valora” i “agraeix” la nota de fa uns dels dies dels bisbes catalans: “els manifestem la nostra comprensió, la nostra proximitat i solidaritat”. Però per l’arquebisbe valencià, “aquesta qüestió ens pertoca a tots els espanyols”.

Cañizares cita la declaració de la Conferència Episcopal Espanyola que el 2002 que també parlava de la unitat d’Espanya com a bé moral, aprovat en mandat del cardenal Rouco i repetit el 2012. Però la convocatòria d’aquesta setmana a València contrasta amb la prudència del nou lideratge de l’Església espanyola que han marcat Ricardo Blázquez com a president de la Conferència Episcopal i Carlos Osoro com arquebisbe de Madrid.

Osoro ha repetit diverses vegades que “els bisbes catalans saben el que han de fer i dir”. I la Santa Seu també ha estat extremadament prudent en evitar pronunciaments que vulguin influir en el panorama electoral a Catalunya, com va expressar el secretari d'Estat, Pietro Parolin. No s’espera que els bisbes catalans convoquin una jornada de pregària per la independència, almenys abans de les eleccions. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.