Vés al contingut
Catalunya Religió

(Monestir de Poblet) El Festival Internacional Orgues de Poblet arriba a la seva tercera edició consolidant-se com una cita inexcusable per escoltar un orgue únic a Catalunya de la mà d’intèrprets poc habituals en les programacions del país. En aquesta ocasió, el Festival acollirà entre el 24 d’octubre i el 21 de novembre les actuacions de Ben van Oosten, Jan Willem Jansen i Claudio Astronio. Per primer cop, inclourà un concert d’orgue i cant gregorià –amb Schola Antiqua- que busca aprofundir el lligam entre música, patrimoni i espiritualitat en el marc d’aquest monestir cistercenc fundat l’any 1150.

El Festival l’obrirà Ben van Oosten. Nascut a L’Haia l’any 1955, actualment és professor del Conservatori de Rotterdam i organista titular de la Grote Kerk. Oosten destaca per les seves interpretacions del repertori per a orgue del Romanticisme, especialment francès. Per a aquest concert, però, ha adaptat el programa a les característiques de l’orgue de Poblet, especialment adequat per al Barroc, però sense renunciar a les seves senyes d’identitat. Així, al costat de Johann Sebastian Bach, es podran escoltar obres dels francesos Marchand i Lasceux i una de les obres del gran repertori romàntic: les Variations Sériouses de Felix Mendessohn.

El segon concert suposa una innovació en el Festival Orgues de Poblet, en unir la música d’orgue amb el cant gregorià en un espai idoni per a un esdeveniment d’aquest tipus. Es tracta d’un projecte personal de l’organista Jan Willem Jansen, que en l’anterior edició ja va captivar el públic de la Basílica amb les seves interpretacions de Buxtehude. En aquesta ocasió, proposa un repertori on s’alterna la música per a orgue amb el cant gregorià, que anirà a càrrec de Schola Antiqua, una formació capdavantera en la interpretació del cant gregorià a Espanya, dirigida per Juan Carlos Asensio. Jansen explica que aquest programa convida a buscar un món diferent a aquest nostre en què “les coses es manifesten per excés, per l’especulació, per l’ús continu de superlatius, sense espai per a la simplicitat i per a les mirades cap a l’invisible”.

El Festival el clourà Claudio Astronio, que es defineix com un músic eclèctic. Organista, clavecinista i director, ha col·laborat amb personalitats com Emma Kirkby, Max Van Egmond, Dan Laurin, i Gustav Leonhardt. A més, ha rebut nombrosos premis internacionals de publicacions com CD Classica, Amadeus, Diapason, Le monde de la musique, Goldberg, i Gramophone. A Poblet interpretarà un programa atrevit, que commemora el 350 aniversari del naixement de Nicolaus Bruhns establint un diàleg entre la seva música, el barroc espanyol i el minimalisme contemporani de Phillip Glass.

Les entrades tenen un preu de 12€.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.