Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Poc temps abans de començar l'epidèmia de còlera a Haití, que ja ha causat més de 1.000 persones, la revista Foc Nou va parlar amb el pare Héctor Cuadrado, Superior Major dels Claretians a les Antilles. En el número de novembre de Foc Nou es publica un article del pare Héctor Cuadrado que explica la situació d'Haití deu mesos després del devastador terratrèmol que va saccejar l'illa. A continuació podeu llegir uns fragments de l'escrit que sota el títol "Haití: una denúncia i un compromís", relata la situació que viu Haití.

(...) On són els plans i projectes de reconstrucció que s'havien de pagar amb els milers de milions de dòlars que es van recol·lectar aprofitant la confiança que van dipositar milions de persones arreu del món segurament amb la intenció d'ajudar a la reconstrucció de Port-au-Prince? Seria injust dir que a Haití no s'ha fet res. És cert que s'han realitzat projectes de desenvolupament i es continuen realitzant al llarg i ample del país, no només per part de l'Església sinó també d'ONGs i d'altres institucions governamentals internacionals. No obstant això, em refereixo estrictament a la capital, Port-au-Prince, que va ser l'epicentre no del moviment sísmic, però sí de la tragèdia de mort i desolació que va provocar el terratrèmol. Insisteixo que és tan poc el que s'ha fet allà, en proporció a la magnitud del desastre provocat pel terratrèmol (i el que no ha estat culpa del terratrèmol), que s'ha posat encara en més evidència la magnitud de la desorganització i la ineficàcia social i governamental haitiana, que no només no han col·laborat prou per organitzar el país, sinó que també obstaculitzen moltes iniciatives humanitàries vingudes de l'estranger.

(...) Els líders del país han decidit guanyar diners amb allò que hauria de ser regalat als pobres i han permès l'especulació llibertina i abusiva dels preus dels articles de primera necessitat i materials de reconstrucció. Aquestes polítiques malsanes són les que evidencien la manca d'institucionalitat i el feble sentit patri dels líders i els comerciants sense escrúpols del país. ¿No és un delicte "contra la humanitat" posar traves a l'ajuda humanitària, tot i saber el món sencer que hi ha centenars de milers d'haitians que encara viuen amuntegats en parcs, carrers i places, ficats en carpes, en situacions insalubres, exposats a la violència i als abusos que es cometen en aquests "camps de concentració" especialment contra els més febles i petits (nens i gent gran)? És un secret a veus que els projectes de reconstrucció que s'han elaborat i que compten amb milions de dòlars de finançament han estat frenats per esperar les eleccions programades per al proper novembre. Es diu que els membres de l'actual govern i líders del comerç haitià no són dignes de la confiança del donant internacional que exigeix la garantia que tota l'ajuda, les inversions del capital, siguin canalitzades a favor de l'enfortiment de la institucionalitat de l'Estat i dels serveis a què té dret el poble, i no a favor d'uns pocs avars. I és que els propers líders electes seran millors que els que acaben? Certament, a Haití li manca en general un lideratge fort, capacitat i ben intencionat que serveixi al bé comú i no caigui en la temptació d'aprofitar-se de la desgràcia i la misèria de la gent que genera fons internacionals dels quals ells puguin beneficiar-se.