Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Maristes de Catalunya) A Mi Házunk és un centre educatiu-social l’objectiu del qual és realitzar una tasca educativa i preventiva des de l’àmbit de l’educació social especialitzada en l’horari extraescolar, per atendre problemes educatius, de socialització i d’integració. No només s’atén a les necessitats dels nens i nenes, en la seva majoria d’origen gitano, sinó també a les famílies amb un treball social.

La província marista de l'Hermitage, que inclou Catalunya, abasta dues comunitats a Hongria. És a la ciutat d'Esztergom on aquest centre que ofereix múltiples serveis educatius a infants, adolescents i famílies.

La comunitat marista que anima aquesta obra a Hongria juntament amb un bon grup d'educadors i educadores, està formada pels germans Jaume Bofarull, Pau Tristany (director d’A Mi Házunk) i Bruno Cortés. Hi ha també una altra comunitat marista en aquest país a Karcag que anima un centre educatiu i que està formada pels germans Miquel Mont, Pere Català, Jordi Llussà i Rémi Vericel.

El 1999 els germans a Hongria van començar a buscar una nova obra dedicada als més pobres. Després de diferents contactes en varies ciutats i gràcies a l’ajuda d’algunes persones, es va optar per establir-se a Esztergom, ciutat d’uns 30.000 habitants situada 50 km al nord de Budapest.

Al començament, les activitats d’atenció anaven dirigides als nens i joves del carrer Töltés, en el mateix edifici on vivien els germans. En veure que els locals no eres suficients, el 2002 es va comprar un terreny i es va construir una casa per acollir el creixent número de nens i de programes. Així es va crear A Mi Házunk (Casa Nostra)i també es va constituir la fundació Határtalan Szív (Cor Sense Fronteres) que donava suport legal a les activitats.

La majoria dels destinataris són d’ètnia gitana que viuen al carrer Töltés, encara que també dóna acollida a persones dels voltants i d’altres llocs de la ciutat. Durant els matins s’atén a les famílies amb un treball social i per les tardes als nens i joves en una acció educativa i de temps lliure.

Bàsicament té tres grans objectius: integrar socialment als nens i nenes i les seves famílies; realitzar una tasca educativa-social d’integració escolar i de temps lliure en grups distribuïts per edats; i donar un suport i ajuda per a millorar la qualitat de vida de les famílies que atenem.

Al centre “A Mi Házunk” funcionen els següents programes:

- Programa social: atén a les famílies i als adults en temes de salut, treball, planificació i organització de la llar, ajuda en gestió de papers oficials…

- Programa de salut i higiene: És un programa transversal que toca tots els altres programes. Procura educar tant els infants com les famílies en hàbits de salut, d’higiene i de neteja que poden ser causa de discriminació.

- Női klub (Club de dones): Es procura donar a les mares joves amb fills petits la possibilitat d’aprendre habilitats de la llar com neteja, salut, cuina, cura dels fills… Es reuneixen cada dues setmanes.

- Programa Ébresztő (despertador): consisteix en portar tots els matins, durant el període escolar als nens a l’escola i a la llar d’infants. Per aquest programa fem servir una furgoneta pròpia. Per la tarda també portem de tornada a casa de la llar d’infants.

- Programa "Baba-Mama klub": de realització diària de dilluns a dissabte i atén uns 10 nens de 0 a 3 anys durant els matins.

- Programa "Óvoda": atén als nens de la llar d’infants (de 3 a 6 anys) de manera diària de dilluns a dissabte. L’activitat es realitza per la tarda, excepte els dissabtes que és al matí. Actualment al grup assisteixen uns 13 nens i nenes.

- Programa "Kis Csoport": atén als nens i nenes de 1r a 4t de primària (de 6 a 10 anys de dilluns a divendres en horari de tarda i el dissabte als matins. Actualment assisteixen al grup uns 18 nenes i nenes.

- Programa "Középső Csoport": atén als nens i nenes de 5é a 8e de primària (de 11 a 14 anys) de dilluns a dissabte en horari de Actualment assisteixen al grup uns 11 nenes i nenes.

- Programa "Ifjúsági Csoport": El seu objectiu principal és donar continuïtat als joves que volen prosseguir els seus estudis secundaris o professionals. També atén a joves que no poden estudiar i treballen o busquen feina. El programa atén a adolescents i joves de 14 a 22 anys. Es treballa de manera personalitzada de dilluns a dijous i en grup divendres i dissabte. Actualment assisteixen al grup uns 15 joves.

Durant l’estiu s’organitza també per tots els nens i joves un casal d’estiu de tres setmanes i una setmana de colònies.