Vés al contingut
Catalunya Religió ds. 3/01/2015

(Museu Episcopal de Vic) Pintar fa mil anys. Els colors i l'ofici del pintor del romànic, dóna a conèixer una part dels resultats de les recerques dutes a terme en el marc del projecte de recerca Magistri Cataloniae, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat editat amb motiu de l’exposició titulada Pintar fa mil anys, Els colors del romànic, que s'ha pogut veure al MEV del 31 de maig al 14 de desembre del 2014, i és el fruit d’una estreta col·laboració entre la UAB i el Museu Episcopal de Vic.

El seu objectiu és el d’aprofundir en qüestions relatives a la identitat i formació dels anònims pintors romànics, a partir de l’anàlisi d’una sèrie d’obres mestres del MEV–com ara el Baldaquí de Ribes, els frontals de Santa Maria de Puigbò i d’Espinelves i l’Altar de Lluçà-, així com de les pintures murals de Sant Tomàs Becket a Santa Maria de Terrassa i de Sant Martí de Puig-reig.

Utilització de tècniques sofisticades

Totes elles han estat estudiades a partir d’una aproximació que combina metodologies pròpies de la Història de l’Art amb l’anàlisi científica. Això ha suposat fer una reconstrucció del rol desenvolupat pels diversos agents involucrats en la producció d’una obra d’art, i com aquests agents participen directament de la seva gènesi i recepció. Tot plegat s'ha complementat amb l’aplicació de sofisticades tècniques analítiques de laboratori com la Microscòpia Òptica, SEM-EDX, Difracció XR, FTIR, les tècniques de cromatografia i MALDI-TOF.

El resultat és un estudi fascinant, en el qual es dóna, per primer cop, un context “eclesiàstic” al naixement de la pintura sobre taula a Catalunya, i s’analitza, de manera innovadora, la fluida relació existent entre les tècniques de la miniatura, de la pintura sobre taula i de la pintura mural.

La presentació del llibre tindrà lloc el dimecres 21 de gener al Museu Episcopal de Vic.
 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.