Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Dilluns de la setmana vinent Cristianisme i Justícia (CiJ) inaugurarà el curs amb la presència del teòleg i escriptor Andrés Torres Queiruga. Serà també una ocasió per presentar les línies de reflexió de l'entitat que, des del mes de setembre, compta amb un nou director. Xavier Casanovas considera que aquest centre d'estudis dels jesuïtes ha de fer de “pont”, a mig camí de l'anàlisi acadèmica i l'acció social.

En una entrevista a CatalunyaReligió.cat, Casanovas explica com han detectat una manca de perfils intel·lectuals en el sector eclesial. Segons diu, es tracta d'una figura necessària per oferir “visions d'un nou ordre socioeconòmic”, sempre des d'una vocació profètica que denunciï les injustícies. I per això apunta que l'entitat que lidera “té el repte de despertar aquestes vocacions intel·lectuals”.

També descriu en el vídeo com “ser heterodox no és fàcil” i diu que “el cristianisme va d'arriscar-se”, tal com ho està fent el papa Francesc quan, per exemple, denuncia el capitalisme. El nou director de Cristianisme i Justícia conclou que els cristians estan cridats a ser “aquesta minoria significativa, present a la societat, com el gra de mostassa de l'evangeli”.

Xavier Casanovas (Barcelona, 1983) reconeix un repte en la tasca encomanada. Però té clar que assumeix el fet de tirar endavant aquest centre d'estudis “de forma col·legiada” i que la seva formació particular –és llicenciat en matemàtiques– pot ajudar tot l'equip: “Les matemàtiques ens ajuden a pensar, a plantejar problemes, a tenir una visió analítica sobre les coses i, alhora, a intentar sintetitzar”.

I és en qüestions concretes on s'implica, com per exemple la Plataforma per una Fiscalitat Justa, on representa CiJ i des d'on pot "vehicular el que els cristians entenem per fraternitat".

Una insatisfeta curiositat lectora

Qui conegui personalment Xavier Casanovas sabrà que sempre té un llibre a mà. Li hem volgut preguntar quines lectures ocupen la seva tauleta de nit i ens ha parlat d'un clàssic, Els Germans Karamazov de Dostoievski, i també del tercer llibre de la trilogia de Primo Levi, Los hundidos y los salvados.

De les lectures de l'any passat, descriu l'assaig d'Alba Rico ¿Podemos seguir siendo de izquierdas? com "la reflexió més estimulant que he llegit en temps, que interpel·la l'esquerra que mai ha estat capaç de ser majoritària", i el defineix com "un llibre no polític sinó clarament antropològic".

El curs 2014-15 de Cristianisme i Justícia

En aquest altre document, el nou director presenta les línies generals de reflexió de Cristianisme i Justícia per a aquest curs 2014-15: