Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

La decisió és ferma i l’Associació Cultural Sant Fructuós ha decidit que aquest juny no farà la representació de La Passió de Sant Fructuós a l’amfiteatre romà de Tarragona. L’obra està basada en les actes del màrtirs tarragonins i es representava cada dos anys. La darrera edició va ser el juny de 2008 coincidint amb el 1750 aniversari de l’execució dels màrtirs i la celebració de l’Any Jubilar de sant Fructuós, però el 2010 no podrà ser per falta de finançament.

La decisió per aquest any és definitiva però que els promotors de la representació asseguren que faran tot el possible per reemprendre-la l’estiu del 2011. Els motius de l’Associació Cultural Sant Fructós per suspendre l’edició prevista el 2010 és que quan falten pocs mesos per les representacions no tenen el compromís ferm de les administracions públiques que subvencionen l’esdeveniment. Només l’Ajuntament de Tarragona havia compromès una subvenció i no tenien una resposta formal ni de la Generalitat ni de la Diputació. Tot i que els participants en la representació són voluntaris, el cost és de gairebé 70.000 euros, que no es cobreix amb les entrades venudes a preus populars.  

D’altra banda, de cara a la candidatura de Tarragona com a Capital Europea de la Cultura 2016, els dirigents de l’Associació Cultural Sant Fructuós també proposen que es rellanci la ruta sobre el cristianisme primitiu a la ciutat. La ruta, un dels elements de l’any jubilar del 2008, recorre els llocs paulins de Tarragona i les restes de la presència de les comunitats cristianes primitives, que són les primeres conegudes a Catalunya.

La Passió de Sant Fructuós és una obra teatral basada en les Actes del Martiri del Bisbe Fructuós, un text que narra els fets de l’any 259 i que és primer document literari cristià de la península. L'adapatació teatral està escrita per Andreu Muñoz i va ser representada per primera vegada el 20 de gener de 1990 a la Catedral de Tarragon. Des de 1990 s’ha representat a l’arena de l’amfiteatre romà de Tarragona. La representació en aquesta espai la fa encara més singular perquè està clarament documentat com a lloc exacte del martiri del bisbe Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi el dia 21 de gener.