Vés al contingut
Catalunya Religió
iscreb-2023-3
Fotografia: ISCREB.
Galeria d'imatges

ISCREB L’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) ha inaugurat aquest dimarts el nou curs acadèmic 2023-2024. L'acte ha comptat amb la lliçó inaugural d'Antoni Pou en què ha comparat la idea de l'ombra de l'assagista Carl Jung amb el concepte de tenebres de l'evangeli de Joan. Pou ha fet una anàlisi dels símbols, el context històric i els arquetips psicològics de l'evangeli de Joan.

L'Evangeli de Joan fa servir símbols com la llum i la foscor per representar la lluita entre el bé i el mal. Pou ha explicat que la llum simbolitza Jesús i la veritat, mentre que les tenebres representen la manca de fe i la inconsciència. Aquesta dualitat es reflecteix en les accions dels personatges, com ara Judes, que simbolitza la traïció motivada per la inconsciència.

Joan utilitza la història de Jesús i la de Judes per transmetre les tensions de la comunitat cristiana en la seva època

A l'hora de fer una aproximació històrica al simbolisme de la foscor, s'han de tenir en compte dos nivells temporals: el de la vida de Jesús i el de l'evangelista. L'època de l'evangelista es caracteritza pel fet que els cristians ja han estat expulsats de les sinagogues i els cristians que s'han d'amagar són una preocupació important. Hi ha un repte en confessar obertament el cristianisme amb les conseqüències que això pot comportar. En aquest sentit, el seu evangeli utilitza la història de Jesús, i també la de Judes, per transmetre les tensions i divisions de la comunitat cristiana en la seva època.

Pou també ha analitzat simbolismes de la nit, la foscor, el mal, i els dimonis en diferents cultures i religions. Aquesta dualitat entre la nit i el dia, la llum i la foscor, està vinculada a la Lluna i el Sol. S'associa la nit amb el son, els somnis, la mort i els esperits ancestrals. El mal sovint es relaciona amb el déu de la mort o les forces malignes. L'Evangeli de Joan no presenta exorcismes, però destaca la figura del diable com a representant del mal ètic.

El professor ha analitzat la relació entre l'evangeli de Joan i el concepte d'ombra de la psicologia analítica de Carl Gustav Jung. S’ha destacat com les imatges de la foscor, les tenebres i la ceguesa a l'Evangeli de Joan poden ser interpretades com a símbols d'una inconsciència ètica i moral, amb alguns aspectes comuns a la concepció de l'ombra en la psicologia de Jung.

Una reflexió sobre la capacitat destructiva de la humanitat

En començar la lliçó inaugural, Antoni Pou ha mencionat, el conflicte entre Hamàs i Israel, la Guerra d'Ucraïna i la tensió entre Occident i Rússia, que ha fet revifar el temor a una guerra nuclear. El professor ha reflexionat sobre la capacitat destructiva de la humanitat.

L’acte, celebrat a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, i també ha comptat amb la participació del bisbe auxiliar de Barcelona Javier Vilanova; Joan Torra, pro rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià; el director de l’ISCREB, Ramon Batlle; la subdirectora de l’ISCREB, Núria Caum. A més, s’ha comptat amb l’actuació de Schola Gregoriana de Catalunya, grup musical format per una dotzena d’homes que interpreten cant gregorià.

Durant el curs 2022- 23, l’ISCREB ha comptat amb un total de 1.127 alumnes. Aquesta xifra és la resultant de la suma de presencials, virtuals i d’extensió universitària. A l’acte, també s’han lliurat els diplomes de diplomat i de llicenciat en Ciències Religioses corresponents al curs 2022-2023.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.