Vés al contingut
Catalunya Religió
joves-acompanyar

CR L'experiència de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) a Lisboa durant la primera setmana d'agost no només ha marcat a joves d'arreu del món. També a capellans i religiosos que els han acompanyat i que han viscut uns dies "apassionants" amb els joves de les seves diòcesis. A Portugal vam tenir l'oportunitat de parlar amb diversos delegats de joventut i acompanyants de joves catalans. Tots ells hi coincidien: "És una experiència gratificant que hem de cuidar".

"És realment impressionant com els joves viuen aquesta experiència com una vivència fonda i forta", explica el delegat de joves de Vic, Jaume Casamitjana. Assegura que, entre ells, pot haver-hi "un abans i un després" a l'hora de viure la fe.

Per a Gerard Reverté, el delegat de joves de Tortosa, es tracta d'una experiència "apassionant". "El grup viu aquests dies amb molta il·lusió i alegria", diu. Per a molts d'ells és l'inici de la seva fe i això fa que sigui "una emoció constant", explica.

“Ens toca a nosaltres, als bisbats, cuidar els joves perquè siguin guspira”

Però, què esperen els bisbats dels joves que han anat a la JMJ? "Tenim l'esperança que tornin amb un cor ben inflat i apassionat", diu Casamitjana. Assegura que és molt important la vivència de la JMJ, però encara ho és més la posterior. "Si el foc que viuen aquí no es cuida es pot anar refredant", diu.

Per aquest motiu, el delegat de joves de Vic desitja que els joves siguin guspira per formar nous grups a les parròquies i per "experimentar la joia de l'eucaristia". Li agradaria que, en tornar, transmetessin i contagiessin als seus companys el que han viscut a Lisboa. Ara bé, sap que això no és tan fàcil. "Tenim aquest desig, però ens toca a nosaltres, des de la delegació, cuidar els joves i fer-ho possible quan els rebem després de la JMJ", diu.

En la mateixa línia s'expressa Reverté. Per a ell, la JMJ és una oportunitat per "remoure tota la pastoral de joves". "Volem que els mossens tornin a tenir l'alegria de veure joves a les parròquies", hi afegeix. Amb tot, subratlla que cal que els capellans "moguin el cir" per poder-los acompanyar. I això passa per "obrir les portes dels centres parroquials" i estar amb ells quan calgui.

Nous vincles per a noves experiències

El delegat de joves de Tarragona, Joan Àguila, també parla de la cohesió que comporta una experiència com la JMJ. "Són moltes hores de convivència sense massa comoditats", diu. Al final, el que podria ser llegit com una adversitat, "consolida el grup".

A la JMJ també hi ha l'oportunitat de conèixer molta gent i teixir xarxes per altres àmbits de la vida. "Els joves fan contactes i relacions que els poden ajudar a la universitat o allà on vagin", destaca Àguila. "Potser aquests vincles els permet fer grups de pregàries o obrir horitzons per la seva vivència de la fe", hi afegeix.

També vam parlar a Lisboa amb la religiosa Cecília de Maria, de la comunitat de germanes deixebles de Jesús Sant Joan Baptista. Es tracta d'una comunitat d'Argentina que col·labora amb el bisbat de Vic i que durant la JMJ també va acompanyar els joves catalans.

“El de dalt ens ajuda”

"Per als joves és una experiència de creixement i per a nosaltres acompanyar-los en aquest moment és satisfactori", explica Cecília. Com a religioses saben que hi ha molts catòlics al món, però trobar-se cara a cara amb un milió i mig de joves, per a elles, és "impressionant".

I com s'ho han fet tots ells, delegats i acompanyants, per sobreviure entre tanta intensitat adolescent? Hi ha qui ho té clar: "El de dalt ens ajuda", conclou fen broma Reverté.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.