Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Bisbat de Vic) Desinfecció, fixació, neteja, consolidació, reintegració i protecció final. Són alguns dels processos que s'han fet a les pintures del cambril dels sants màrtirs de l'església parroquial de la Pietat de Vic. Una restauració que ha acabat la segona fase que ha tingut un cost de 38.000 €. 

La segona fase ha tingut una durada de sis mesos i s'han tractat uns 300 metres quadrats de superfície. Concretament, la fase s'ha centrat en les pintures dels dotze apòstols i els seus respectius emmarcaments i columnes que decoren els trams dels angles de les parets de la capella, així com les voltes i parets de sota els arcs dels braços de la creu que forma el cambril en planta. A més de les intervencions a les pintures, també s'han treballat els emmarcaments en estuc i les motllures de fusta, amb les respectives aplicacions de full d'or. 

Dels 38.000 € que ha costat la segona fase, la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya n'ha subvencionat 15.000 €. Els 23.000 € restants han estat aportats per la pròpia parròquia. 

La intervenció, com la primera, ha estat duta a terme per Vicus, una empresa vigatana de restauració dirigida per Mireia Ferrerons i Francesc Tornero, amb l’assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

A l'espera d'una tercera fase

L’església de la Pietat de Vic, situada al cor de la ciutat, al costat del Temple Romà i les restes del Castell dels Montcada, és un edifici barroc construït per Josep Moretó i altres membres de la família. Té la particularitat de tenir, rere l’altar major, un ampli cambril dedicat al culte dels sants màrtirs Llucià i Marcià. El cambril, construït a finals del segle XVIII, va ser completament decorat amb unes pintures murals de Marià Colomer, un artista barroc considerat el darrer gran pintor d’aquest corrent artístic a Catalunya.

Les pintures murals es desenvolupen en grans escenes on s’explica la invenció de les relíquies dels màrtirs i presenten, en els pilars que sostenen la cúpula, pintures amb les figures de cos sencer dels apòstols.

El pas del temps, algunes filtracions d’aigua i algunes accions humanes havien anat malmetent l’estat de conservació de les pintures. Si l’any 2020 s’acabava la primera fase de la restauració integral del cambril, i aquest hivern s’ha acabat la segona fase. En resta una tercera que permetrà aconseguir la totalitat del conjunt arquitectònic. Des de la parròquia esperen "que sigui aviat".