Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(CR)  Dues personalitats de la història de l’Església catalana han tornat a Roma. Una de les basíliques majors de la ciutat ha acollit aquest divendres l’estrena fora de Catalunya de l’“Oratori musical Episcopus. Diàleg Patriarcal”, obra de monsenyor Valentí Miserachs. Més de 500 persones van assistir a l'estrana. 

El concert ha estat organitzat pel Bisbat de Vic, en col·laboració amb la direcció general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya i la delegació del Govern a Itàlia. Hi han assistit el cardenal Stanisław Ryłko, arxiprest de la Basílica de Santa Maria Maggiore, la consellera de Justícia, Ester Capella, el diputat Joan Capdevila, el director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan, el delegat del Govern de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizi, i, entre altres canonges, l’exarca emèrit de Gizé, Antonios Aziz Mina. El bisbe de Vic, Romà Casanovas, va presentar l’oratori als assistents.

Miserachs, mestre de capella de la Basílica, ha dirigit l’obra que va compondre per encàrrec del bisbat de Vic amb textos de l’escriptor i gramàtic català, Josep Ruaix. Un obra de dos capellans de Vic que combina la presència constant de referencies a melodies tradicionals amb un text que repassa la història del bisbat de Vic amb evocacions als principals personatges que han irradiat l’Església catalana. El nexe d’unió és un suposat diàleg entre l’abat Oliba i el bisbe Josep Torras i Bages.

El concert “Oratori musical Episcopus. Diàleg Patriarcal” es va representar l’any passat a Vic, Ripoll, Manresa, Igualada i a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Per l’audició a la seu romana, s’hi han desplaçat una seixatena de cantaires de diverses parts del bisbat de Vic i quatre solistes catalans, que han interpretat l’obra juntament amb la Capella Liberiana de Santa Maria la Major.

El concert és el primer acte cultural rellevant en seu vaticana després del concert de l’Escolania de Montserrat a Roma coincidint amb l’exposició d’Antoni Gaudí i la Sagrada Família del 2012.