Vés al contingut
Catalunya Religió
viqui-molins-abracades
Fotografia: Viqui Molins.

Roger Vilaclara –CR Abraçades de comiat, d'agraïment, d'abandó, de carrer o d'esperança. Abraçades que reps, que et fan, que et roben o que regales. Totes elles tenen una història i explicar-les sovint no és fàcil. I aquest és el propòsit de la religiosa Viqui Molins que publica un recull de les abraçades més destacades de la seva vida i les seves històries. D'entre elles en destaca les que rep a Santa Anna, amb les persones més vulnerables: “Són el millor regal que puc rebre”. El llibre publicat per l'Editorial Claret el presentarà aquest dimecres a la tarda a la parròquia de Santa Anna de Barcelona.

Abraçades és un llibre periodístic d'anècdotes, on cada capítol explica una història d'una abraçada de la religiosa. "Són abraçades que he vist, que he donat o que he rebut", explica Viqui Molins. L'autora assegura que en el seu nou llibre no argumenta perquè donar o no abraçades ni fa estudis psicològics sobre la importància d'aquestes. "Només explico històries i les històries argumenten per si mateixes", diu.

El nou llibre de Molins sorgeix de la proposta de Peio Sánchez: “Per què no escrius sobre les abraçades que has viscut?”

A la religiosa teresiana li agradaria que, a través del seu llibre, els lectors entenguessin que "el més important és acostar-nos a la gent". Ho exemplifica amb històries com la d'aquell home sense llar al qui sempre li oferia alguna cosa per menjar fins que un dia no tenia res a sobre per oferir-li. "Tu sempre em pots donar alguna cosa, em pots donar abraçades", li va dir l'home. "Em vaig adonar que ell valorava més les abraçades que cap altra cosa", diu Molins. I és que les abraçades les necessitem tots. "Ho vam veure quan estàvem aïllats amb el confinament per la Covid-19", recorda la religiosa.

Una necessitat que també pot acompanyar la vida religiosa. Viqui Molins reivindica la importància d'aquest gest pels religiosos i les religioses. "Abans nosaltres no ens podíem abraçar", explica. "Va haver-hi un temps que el contacte amb l'altre era rebutjat per la gent que volia seguir Déu". "Quina cosa més terrible", diu. Assegura que s'equivocaven perquè no hi ha un altre llenguatge corporal més sincer. "Necessitem les abraçades i necessitem fer-les".

"Els beneficis dels drets d'autor del llibre es destinaran a la parròquia de Santa Anna"

Al llibre s'expliquen tota mena d'abraçades. Hi ha històries d'abraçades rebutjades, de col·lectius vulnerables com els malalts de VIH o d'enyorança. Són abraçades que la religiosa ha viscut al llarg de la seva vida. De totes elles en destaca la viscuda en una presó amb una jove que li preguntava: "Com sé que Déu m'estima?". Molins la va abraçar fort, sense dir res. "No et pensis que no t'he entès", li va dir la noia. "T'he entès perfectament, Déu no em pot abraçar, però tu sí".

L'autora parla d'abraçades fortes com les que rep a la parròquia de Santa Anna. Allà hi ha els joves en situació de vulnerabilitat dels projectes que ella acompanya. "Ells em consideren la seva àvia, el seu regal són les abraçades inexplicables que em fan", diu. Molins també detalla l'última abraçada que espera rebre: la de Jesús.

Precisament és des de Santa Anna des d'on va sorgir la idea de relatar aquestes històries. Viqui Molins explica que, un dia, parlant amb el rector de la parròquia, Peio Sánchez, va recordar algunes abraçades especials per a ella. "Per què no escrius sobre això?", li va dir Sánchez.

Molins ha estat vinculada a la parròquia des de fa una pila d'anys. Li agradaria que la tasca que hi fan no creixes en els anys vinents: "Voldria dir que ja no hi ha persones vulnerables". Sap que és un desig complicat i poc realista. Per aquest motiu, demana que a la parròquia se segueixi sentint "el sentiment d'estimació i de fraternitat". En la línia d'ajudar a la parròquia, la religiosa teresiana demana que qui vulgui llegir-se el llibre el compri directament i no el recuperi de tercers. "Els drets d'autor són per la parròquia de Santa Anna", explica.

La presentació del llibre serà aquest dimecres a les 19:00 h a la parròquia de Santa Anna de Barcelona. El rector de la parròquia i promotor del projecte Hospital de Campanya, Peio Sánchez, presentarà l'acte juntament Marina Rosell, cantautora i amiga personal de Molins. També hi serà la cantant Beth Rodergas, amiga de l'Hospital de Campanya. L'acte es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de la parròquia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.