Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Aquest dimarts al matí s'ha fet públic el relleu del bisbe Joan Piris a Lleida. L’actual bisbe de Menorca, Salvador Giménez Valls, serà el nou bisbe Lleida. Piris havia presentat la renúncia fa gairebé un any i estava pendent de l’acceptació. La Santa Seu ha anunciat el relleu episcopal a les dotze del migdia.

Giménez Valls té 67 anys, és nascut a Alcoi i va formar-se al seminari de València. El 2005 va ser nomenat bisbe auxiliar de València durant el mandat de Agustín García Gasco. Tres anys després va ser destinat a Menorca per substituir, precisament, a Joan Piris després de la seva marxa a Lleida. Curiosament, és la tercera vegada que es dóna el mateix moviment entre Menorca i Lleida. El 1999, Francesc Xavier Ciuraneta va arribar a Lleida procent de Menorca. El 2008 va passar el mateix amb el bisbe Joan Piris. I ara, amb el seu successor, Giménez Valls. I, encara, els anterior bisbes de Menorca, Antoni Deig i Miquel Moncadas, van ser nomenats després bisbes de Solsona.

Amb Giménez Valls, es manté la proporció de tres bisbes procedents del clergat valencià en les deu diòcesis catalanes: Agustí Cortés a Sant Feliu de Llobregat, Enrique Benavent a Tortosa, i Giménez Valls a Lleida.

A principis dels vuitanta Giménez va ser rector del Seminari Menor, a Montcada i, a finals d’aquella dècada cap d'Estudis de l'Escola Universitària de Magisteri ‘Edetania’. Avui forma part de la Comissió Episcopal d'Ensenyament i Catequesis a la Conferència Episcopal Espanyola, i entre 1987 i 1989 va dirigir-ne la Secció d'Ensenyament Religiós.

Sobre el bisbe Piris

Nascut a Cullera el 1939, Piris es va formar al seminari de València i va ser ordenat el 1969. Els primers encàrrecs pastorals els va tenir a diverses parròquies de València on va coincidir amb el qui després seria el cardenal Ricard Maria Carles. Es va dedicar principalment a la pastoral familiar i durant uns anys va ser vicari episcopal de València. El 2001 va ser nomenat bisbe de Menorca. Set anys després va ser enviat a Lleida. El setembre de l’any passat, Piris va presentar la preceptiva renúncia en complir els 75 anys que ara ha estat acceptada.

[Fotografies: CET/Ajuntament de Lleida]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.