Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) Després d'un any d'actuacions, s'ha inaugurat la remodelació de la capella de la Pietat, situada dins del Conjunt Catedralici d'Urgell. L'acte ha estat aquest dimecres en el marc del Dia Internacional dels Museus. 

L'acte d'inauguració s’ha dut a terme a l'església de Sant Miquel, presidida pel bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. També han estat presents la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l’alcalde de la ciutat, Francesc Viaplana; regidors de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell; el director regional de Lleida i Anoia de Banc Sabadell, Xavier Codina; i el director del Museu Diocesà i Vicari General, Josep M. Mauri.

Altres autoritats d’àmbit local com el delegat govern Alt Pirineu i Aran, el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i representants d’institucions i de l’administració vinculades a l’àmbit de patrimoni també hi han assistit.

Després dels parlaments inicials, s’ha dut a terme la visita de la Capella de la Pietat, que forma part del Museu Diocesà d'Urgell. La visita ha estat conduïda per Joan Bosch, historiador de l’art i especialista en Renaixement i Barroc, que ha parlat als assistents de l'art d'època moderna a la Catedral d'Urgell.

Unes obres iniciades el 2013

Les obres museïtzació de la Pietat s’han centrat en la recuperació de l’espai arquitectònic de la capella, amb una intervenció de pintura restaurativa que ha permès posar en valor la policromia preexistent. Pel que fa a l’adequació museogràfica de les obres, s’hi ha instal·lat un mobiliari i s’ha dissenyat una il·luminació específics per afavorir la presentació i contemplació adient de les obres. La intervenció també compta amb un seguit d’elements interpretatius com cartel·les o plafons explicatius i interactius projectats per afavorir la visualització i la comprensió de les obres d’art i fer-les accessibles a la major part de públics.

La totalitat dels elements que s’hi exposen han estat restaurats i l’espai compta amb mesures ambientals per a garantir-ne la conservació. El procés de restauració i condicionament de les obres d’art es va iniciar l’any 2013 i s’ha perllongat fins aquest mateix 2022. D’entre les obres que s’hi exposen, hi ha un Crist datat a principis del segle XVI que forma part del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya, que n’ha fet un dipòsit permanent.

Més enllà de posar al dia aquest àmbit del Museu, l’objectiu de la intervenció a la Pietat és explicar l’excepcionalitat de l’art Renaixement produït a la Seu d’Urgell; en aquest sentit, la museïtzació pretén posar de manifest la riquesa creativa del segle XVI a l’entorn catedralici d’Urgell, fent dialogar les obres de l’escultor Jeroni Xanxo amb la música del mestre de capella Joan Brudieu.

El cost de les actuacions executades durant el darrer any ascendeixen a 649.000 €, dels quals el Departament de Cultura de la Generalitat n’ha aportat el 40% i la Fundació Museu Diocesà d’Urgell el 60% restant. Pel que fa al cost de la intervenció cal afegir l’import de la restauració de les obres d’art que ha suposat 250.000 €. Amb relació a aquestes actuacions de conservació i restauració de les peces exposades, s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació del Banc de Sabadell i del Departament de Cultura.

Una ferma voluntat d'integrar la Catedral

La remodelació de la capella de la Pietat és la primera fase per a la renovació integral del Museu Diocesà d’Urgell que preveu ampliar els espais museístics actuals, amb més metres quadrats d’exposició i nous àmbits destinats a les persones, com són una sala d’exposicions temporals, una aula didàctica i un espai familiar; i amb la ferma voluntat d’integrar la Catedral en l’itinerari del visitant com a element essencial en el nou discurs. 

Des d'ara, el Museu Diocesà d'Urgell vol donar a conèixer aquesta remodelació a la ciutadania. Tot i això, ateses les limitacions pròpies de l'espai, a la inauguració ha calgut restringir la cabuda i el nombre de convidats. Per afavorir que tothom que vulgui pugui visitar la capella remodelada, s'han previst 4 visites guiades obertes a tothom.