Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d’Urgell) "Units i compromesos". En resposta a aquesta crida, el dissabte 15 de juny s’han aplegat a La Seu d'Urgell prop de cinc-centes persones, entre feligresos arribats de tots els racons del territori del Bisbat d'Urgell, voluntaris de Càritas i joves dels grups Txt de Puigcerdà, Balaguer, La Seu, Andorra i altres indrets de la Diòcesi, que per moments han deixat petita la Sala Sant Domènec tot demostrant la seva estreta unió en la fe i el seu ferm compromís amb l'Església diocesana.

"Units i compromesos" també com a lema de la IV Jornada Diocesana del Bisbat d'Urgell, "que és ja una petita bona tradició que ens fa molt bé", tal com ha dit l'Arquebisbe Joan-Enric en la salutació inicial amb què ha obert la jornada. "Una jornada per alegrar-nos d'estar junts i de ser el que som, per gaudir de la comunió en la fe de Jesús, per sentir-nos honorats de ser el Poble de Crist en marxa", ha explicat Vives, fent notar alhora que pertanyem a una gran família: els sants, el màrtirs, els missioners, els religiosos de vida consagrada, els preveres... tots són els nostres germans. Consegüentment, "hem de ser un poble de misericòrdia, de tendresa i d'amor, perquè això és el que el món espera de nosaltres".

Les paraules de l'Arquebisbe d'Urgell han donat pas a un seguit de testimonis amb els quals s'ha anat dibuixant el gran mosaic (o una bona part si més no) on es reflecteixen les moltes i valuoses aportacions a la societat de les persones i moviments que conformen el dia a dia de l'Església diocesana.

Ivan Ayala, de la Delegació de Joventut, ha estat el primer a oferir el seu testimoni, en aquest cas en relació amb la Comunitat de Taizé, amb la qual cada cop hi ha una relació més assídua, sobretot pel que fa a la participació en les trobades que la comunitat organitza cada Cap d'any a una ciutat europea, que enguany es veurà ampliada amb un pelegrinatge al juliol a la seu central de la congregació. Tot seguit, un audiovisual ha servit per traslladar als assistents les dades de la Memòria del 2018 de Càritas d'Urgell, les quals reflecteixen la important tasca que es fa en favor de les persones amb problemes d'exclusió social o que passen greus dificultats econòmiques i humanes a les diferents poblacions de la Diòcesi. Tot seguit ha intervingut el Director voluntari de Càritas d'Urgell, Josep Casanova, que ha afegit que, més enllà de les xifres, les dades de la Memòria mostren que "fem el que hem de fer, que la nostra feina és útil per a les persones, i que hem de continuar treballant en la mateixa línia i no oblidar que per a ser fidels a la nostra missió hem d'innovar i hem de perseverar".

Casanova ha avançat alguns dels darrers projectes que Càritas ha posat en marxa, especialment "Eco-canvi", amb el qual es vol conscienciar la població de la necessitat de canviar d'hàbits per ser respectuosos amb el medi ambient i conservar el planeta per a les generacions futures, en la línia del magisteri del Sant Pare a l'Encíclica "Laudato si". I ha finalitzat la seva intervenció convocant els assistents per fer al final del matí un petit pelegrinatge pel carrer dels Canonges, al casc antic de La Seu, a manera d'adhesió simbòlica amb la proposta del Papa Francesc "Compartint el camí", amb la qual ens invita a reflexionar sobre l'acompanyament als migrants i refugiats que cerquen un nou lloc i una nova comunitat on refer les seves vides.

El darrer tram d'aquest mosaic vivent diocesà ha estat especialment entranyable perquè ha estat la millor demostració de com l'Església d'Urgell, que remunta les seves arrels als primers segles del cristianisme, segueix sent alhora una Església ben jove. I això és així, entre molts altres exemples possibles, per la tasca que es du a terme des de fa molts anys a l'escola bressol de la Parròquia de Sant Ot, tal com han explicat el Rector, Ignasi Navarri, i la Directora de l'escola, Diana Aguilar; o per la formació integral que reben els alumnes de l'escola La Salle de La Seu, que enguany commemoren el tricentenari de la mort del Fundador, Sant Joan Baptista de la Salle; o encara a través de la convivència que s'estableix en el sí dels grups Txt d'arreu de la Diòcesi, tal com han explicat a l'auditori alguns dels joves que en formen part. I també en aquest darrer tram hem pogut conèixer el cas del David, un nen nascut amb un sol braç, que ha esdevingut una persona molt especial i entranyable pel seu esperit de superació, com així mateix ha estat entranyable i emotiva la humanitat i l'amor que transmetia la seva família en explicar com els ha canviat la vida per a bé, ja que amb elements Lego ell mateix s’ha construït una pròtesi útil.

Acabat l'acte a la Sala Sant Domènec, els assistents s'han desplaçat fins a la Catedral de Santa Maria d'Urgell per participar de l'Eucaristia presidida per l'arquebisbe i concelebrada pels sacerdots de la ciutat i els que han pres part a la Jornada acompanyant els feligresos de les respectives parròquies.

Al principi de la celebració, Vives ha exhortat els fidels a donar gràcies "per tot allò que Déu va fent misteriosament a través nostre, i, tot sovint, superant-nos", i a "demanar al Senyor que vingui a nosaltres l'Esperit Sant i que el do de la Pasqua no s'esgoti en la Pentecosta". Més tard, a l'homilia, l'arquebisbe ha abundat en la idea que "som el Poble de la Pasqua", perquè la Pasqua és el gran misteri de Déu; el misteri que fa que la Paraula tingui valor i Vida; que fa que l'Eucaristia sigui presència real del Crist".
"Conèixer, estimar i servir: aquests tres verbs comprenen el misteri de la felicitat plena; per a això hem estat creats", ha afegit l'arquebisbe, i tot glossant les lectures proclamades ha subratllat com Sant Pau ens parla d'un cristianisme compromès en una lluita entre la carn i l'esperit, que ens dona la vida i ens fa estimar. "Deixeu-vos portar per l'Esperit, que sempre va més enllà dels nostres càlculs per fer-nos créixer com a humans i com a cristians". I ha conclòs les seves paraules fent referència al lema de la Jornada Diocesana, "Units i compromesos", que ha definit com "un petit gran programa de present i de futur per a la nostra Diòcesi. Confiem en Déu; confiem en Jesús". Un animat dinar de germanor al parc del Segre amb l’animació del Truqui ha posat el punt final a la Jornada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.