Vés al contingut
Catalunya Religió
Comissió Parlament
Sessió d'una comissió al Parlament [Foto: ACN]

Per saber-ne més

Arxius adjunts

CR Després d’aprovar-se el Pla de Treball de la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església, s’ha conegut la llista sencera dels 90 noms que hauran de comparèixer-hi. Tot i que la comissió manté el nom focalitzat en la pederàstia en l’Església, la llista és molt més àmplia i s’obre a tot l’àmbit educatiu, al món de l’esport i el lleure, i també al familiar. Un terç dels compareixents, incloses les víctimes, afecten l’àmbit eclesial.

El treball s’inicia en una mirada àmplia al drama dels abusos que inclou com a experts a juristes, metges, acadèmics, associacions de víctimes, periodistes i cossos policials. És la part que ocuparà més temps de les sessions. Un segon bloc s’obre amb el testimoni de nou víctimes, focalitzades en els abusos en entorns eclesials i s’ha de concretar si finalment es fa a porta tancada.

Després les compareixences se centren en l’àmbit eclesial, amb representants dels bisbats i ordes religiosos; en les comissions que han estudiat els abusos en l’àmbit eclesial en altres països; en l’àmbit familiar; en l’àmbit educatiu (altra vegada focalitzat en les escoles religioses); i en l’àmbit del lleure i l’esport. Finalment, es tanca amb diversos representants de l’administració pública sobre la resposta que donen a les situacions d’abusos a menors.

En la llista encara està pendent de concretar alguns noms i es podrà modificar si hi ha acord de la comissió durant els mesos que durin les sessions. Amb aquesta llista i una sessió mensual, el treball de la comissió es podria allargar bastant. Cada compareixença disposarà d’un torn inicial de 15 minuts i cada grup parlamentari tindrà 3 minuts per formular preguntes. Les respostes de cada compareixent a tots els grups podrà durar 10 minuts. La distinció entre testimoni i expert es fa perquè en el primer cas és obligatori assistir a la comissió. Les compareixences es fan en una de les sales de les comissions del Parlament, no en el Plenari, i hi participen una representació dels grups parlamentaris, amb un portaveu per cada grup.

Quan acabin les compareixences, els grups parlamentaris hauran de redactar les conclusions que haurà d’aprovar el Ple del Parlament.

Bloc 1. Marc General

El primer bloc inclou experts i associacions d’afectats o d’atenció a les víctimes. També es convoca a la Síndica de Greuges i al Defensor del Pueblo. Finalment s’inclou periodistes que han tractat temes vinculats amb els abusos. Del món eclesial s’ha aprovat la presència de dues religioses, Gemma Morató i Margarida Bofarull , i el periodista de Catalunya Religió, Jordi Llisterri.

Vicki Bernadet, presidenta de la Fundació Vicki Bernadet. EXPERTA.

Pilar Polo, psicòloga per l'assessorament i la prevenció dels abusos a menors. EXPERTA

Felipe Moreno, representant de CEAQUA, coordinadora estatal de apoyo a la querella argentina. EXPERT.

Elena Ràfols Yuste, historiadora i investigadora de CIRCARE, Grup de recerca Infància tutelada en el franquisme. EXPERTA.

Maria Verdú Guinot, historiadora i investigadora de CIRCARE, Grup de recerca Infància tutelada en el franquisme. EXPERTA.

Neus Garcia Ràfols, historiadora i investigadora de CIRCARE, Grup de recerca Infància tutelada en el franquisme. EXPERTA.

Esther Gímenez Salinas, síndica de Greuges de Catalunya. EXPERTA.

L'adjunt/a de la Síndica de Greuges per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents. EXPERT /A.

Montse Armengou, periodista, investigadora i autora de documentals sobre els crims del franquisme. Autora entre d'altres del documental i llibre "Els internats de la por". EXPERTA.

Ricard Belis, periodista, investigador i autor de documentals sobre els crims del franquisme. Autor entre d'altres del documental i llibre "Els internats de la por". EXPERT.

Angel Gabilondo, Defensor del Pueblo. EXPERT.

Albert Llimós, equip d'investigació del diari ARA sobre els abusos sexuals en el món de l'esport. EXPERT.

Jordi Llisterri, periodista i director de la Fundació Catalunya Religió. EXPERT.

Compareixença conjunta dels autors de l'estudi "La violència sexual a l'esport. Guia per a persones adultes. (Re)conèixer, parlar i actuar". EXPERTS.

. Montserrat Martín Horcajo

. Albert Juncà Pujol

. Ester Checa Corcoy

. Lara Anguita Moral

Montse Martin, “La violència interpersonal contra els menors a l'esport. Presentació del Projecte CASES". EXPERTA.

Eva Cirera, "La violència interpersonal contra els menors a l'esport. Presentació del Projecte CASES". EXPERTA.

Pepe Godoy, "La violència interpersonal contra els menors a l'esport. Presentació del Projecte CASES". EXPERT.

—Una representació de PrevenSi. EXPERTS.

Gemma Morató. Professora de la URL i autora de l'informe "Caminos para sanar toda situación de abuso". EXPERTA.

Germana Margarida Bofarull Bujuel, Delegada diocesana de la Pastoral de Fe i Cultura. EXPERTA.

Visió jurídico-penal

El següent bloc d’experts se centra en la perspectiva jurídica, que seria l’àmbit més propi d’una cambra legislativa. A més d’acadèmics i juristes, hi ha també una representació de la Fiscalia de Menors. Entre els experts hi ha Xavier Puigdollers, exdirector general d’Afers Religiosos i membre de Justícia i Pau.

—Josep M. Tamarit Sumalla, expert en victimologia i justicia restaurativa. EXPERT.

Miguel Angel Tabares Cabezol, jutge del Jutjat d'Instrucció núm. 6 de Barcelona. EXPERT.

Francisco Tabuenca, la Fiscalia de Menors (Fiscal). EXPERT.

Montse Berenguer, psicòloga de l'Equip d'Assessorament Tècnic Penal de Lleida. EXPERTA.

Magda Oranich, advocada. Denúncia a Vindicación feminista. COMPAREIXENT.

Pilar Rebaque, representant de la Comissió de Dones Advocades del Col·legi d'Advocats de Barcelona. EXPERTA.

Montserrat Fernàndez Garrido, representant de la Comissió de Dones Advocades del Col·legi d'Advocats de Barcelona. EXPERTA.

Xavier Puigdollers Noblom, advocat, expert i assessor jurídic d'escoles i entitats dedicades a l'educació i la protecció de la infància i les persones amb discapacitat. EXPERT.

Visió psico-sanitària

En aquest grup hi ha diversos metges i investigadors i s’inclou l’equip d’experts de Sant Joan de Déu i de la Univesitat Pontificia de Salamanca.

Olga Casado, metgessa de familia i membre de l'Equip de Treball del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura. EXPERTA.

Noemí Pereda en representació del Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent de la Universitat de Barcelona (GREVIA). EXPERT.

Teresa Compte Grau, Dra. en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universidad Pontificia de Salamanca. EXPERTA.

Gema Varona, professora de Victimologia i Política Criminal a la Universitat del País Basc i investigadora principal a l'Instituto Vasco de Criminologia. EXPERTA.

Juan José García, representant de la unitat Funcional d'Abusos a Menors (ESTIM) de Sant Joan de Déu. EXPERT.

Montserrat Dolz, cap del servei de psiquiatria, Sant Joan de Deu. EXPERTA

Beatriz Galindo, membre del departament de psicologia de la Universitat de Girona. EXPERTA.

Josep M. Campistol. Director general de l'Hospital Clínic. EXPERT.

—Un representant de Barnahus de Tarragona. EXPERT.

Visió policial

Una representació del Cos de Mossos d'Esquadra. EXPERT.

Bloc 2. Víctimes

Les deu víctimes que es proposen, excepte un de l’àmbit familiar, són afectades directament en institucions religioses (Montserrat, Maristes i La Salle) o per institucions públiques del franquisme regentades per religiosos. Algunes són ben conegudes mediàticament con Miguel Hurtado, Manuel Barbero i Alejandro Palomas.

Miguel Hurtado, víctima. TESTIMONI.

Aurora Martín, víctima. TESTIMONI.

Manuel Barbero de l'Associació Mans petites. TESTIMONI.

Alexandra Membrive, presidenta del Mundo de los Asi. TESTIMONI.

Alejandro Palomas i Esther Pujol. Plataforma Tolerancia Zero. TESTIMONIS.

Joan Sisa, de Llars Mundet. TESTIMONI.

Juan Antonio Miguel, de Llars Mundet. TESTIMONI.

Javier Moreno en representació d'ex interns del preventori de La Sabinosa (Tarragona). TESTIMONI.

Consuelo García del Cid, ex interna a diversos centres del Patronato de Protección de la Mujer a Madrid i Barcelona. TESTIMONI.

Bloc 3. Institucional

3.1. Àmbit religiós

Aquesta ha estat la part on hi ha hagut menys acord. En l’aprovació final van caure del Pla de Treball les compareixences de Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona; Romà Casanova, bisbe de Vic; i Francesc Conesa, bisbe de Solsona (no Francesc Canosa com deia la llista inicial confonent-lo amb el nom d’un periodista). Amb els vots de Junts i PSC també van caure de la llista mossèn Albert Fortuny, coordinador de l'Oficina per la prevenció i protecció d'abusos de l'Arxidiòcesi de Tarragona; Vicent Benedito, vicari judicial del bisbat de Solsona; i Montserrat Lafuente, responsable de l'oficina d'abusos de la Diòcesis de Vic, que han estat substituïts per altres representants del bisbat. Sí que es va aprovar, només amb l’oposició del PSC, la compareixença del cardenal Joan Josep Omella com a president de la Conferència Episcopal Espanyola.

La llista inclou el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, el caputxí Eduard Rey, tot i que en principi se l’ha mogut a l’apartat educatiu; el prior de Montserrat; i un representant a determinar de la comunitat islàmica. Amb aquests canvis la llista definitiva queda així:

Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola.

Carlos López Segovia, vicesecretari per a Assumptes Generals de la Conferència Episcopal Espanyola i Promotor de Justícia del Tribunal de la Rota. TESTIMONI.

Enric Termes, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense. TESTIMONI.

Carles Ferrer Roig, advocat i representant de l'oficina per la prevenció i la protecció d'abusos de l'arxidiòcesi de Tarragona). TESTIMONI.

Santiago Bueno, president del Tribunal Eclesiàstic de l'Arquebisbat de Barcelona. TESTIMONI.

Clara Carbonell Morago, delegada diocesana de Protecció de Menors i Adults Vulnerables del Bisbat de Solsona. TESTIMONI.

David Gómez, canceller i secretari general del Bisbat de Vic. TESTIMONI.

Bernat Juliol, Prior de l'Abadia de Montserrat. TESTIMONI.

Eduard Rey Puiggròs, president de la Unió de Religiosos de Catalunya. TESTIMONI (compareixerà com a testimoni en l'apartat 3.3 sobre l'àmbit educatiu, per acord de la comissió).

—Una representació de la Comunitat Islamica a Catalunya. TESTIMONI.

En clau europea

Per conèixer els altres models de comissions d’estudi sobre els abusos es volen citar representants de les iniciatives d’altres països, concretament de França, Anglaterra i Portugal.

—Una representació de la Comission indépendante sur les abús sexuals dels l'Eglise (França). EXPERT.

Una representació de la Conferència Episcopal Francesa (CEF). EXPERT.

Una representació de la Comissió d'Investigació Independent sobre Abús Sexual a Menors (IICA), a Anglaterra. EXPERT.

Una representació de la Conferència Episcopal Portuguesa (CEP). EXPERT.

3.2. Àmbit familiar

Cristina Sanjuan Vàzquez, tècnica de polítiques d'Infància a Save the Children Espanya. EXPERT.

Quima Oliver Ricart, coordinadora d'UNICEF Catalunya. EXPERT.A

Lluisa Garcia Esteve, en representació de la Comissió de Violència Familiar i de Gènere de l'Hospital Clínic. EXPERTA.

—Una representació de la Fundació Wassu-UAB. EXPERT.

Marta Súria, autora del llibre “Ella soy yo". EXPERTA.

3.3. Àmbit educatiu

En aquest apartat es torna a posar l’accent en l’àmbit religiós, tot i que avui l’escola cristiana representa un 25% de l’alumnat de Catalunya. Així se citen representants del Jesuïtes, La Salle, Escolapis, Vedruna, Manyanet, Maristes i de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Només hi ha dos religiosos (de Manyanet i Escolapis) i es va excloure per acord dels tots els grups el visitador de La Salle Josep Canal i del provincial dels maristes Pere Ferré. Aquestes i la resta d’escoles religioses estan representades per laics responsables dels equips de prevenció.

Susana Pradera, en representació de les escoles Jesuites. TESTIMONI.

Una representació del Col-legi de Docents i professionals de la Cultura. EXPERTS (retirat per acord de la comissió).

—Una representació de Marc Unitari de la Comunitat Educativa. EXPERTS (retirat per acord de la comissió).

Acaymo San Nicolàs, en representació de La Salle. TESTIMONI.

Josep Closa Canudas, Director General de Vedruna. TESTIMONI.

Jesús Díaz, en representació de la Congregació dels Fills de la Sagrada Família. TESTIMONI.

Eduard Pini, en representació de la Congregació Escola Pia de Catalunya. TESTIMONI.

Raimon Novell, en representació dels Maristes de Catalunya. TESTIMONI.

Miquel Mateo i Meritxell Ruiz en representació de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. TESTIMONI.

—Un representant del Departament d'Educació. EXPERTS.

—Un representant d'Inspecció del Departament d'Educació. EXPERTS.

—Un representant de cadascuna de les patronals de l'escola concertada de Catalunya. EXPERTS.

3.4. Àmbit del lleure i esportiu

Sr. Xavier Oriol, professor investigador de la Universitat de Girona. EXPERT.

Gerard Esteva, President la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. EXPERT.

Albert Font Tarrés, Vicepresident del Col-legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya. EXPERT.

—Una representació de FEDAIA. EXPERT.

—Una representació de la Fundació Pere Tarrés. EXPERT.

Jose Antonio Ruiz Montes. Director de relacions i participació i delegat de prevenció i bon tracte cap a la infancia a Fundesplai. EXPERT.

Bloc 4. La resposta de l'administració

Aquí se citen reponsables dels diversos departaments afectats per aquesta temàtica de la Generalitat de Catalunya.

Ester Sara Cabanes i Vall, directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. TESTIMONI.

Anna Chillida, directora general de l'Alumnat del Departament d'Educació. TESTIMONI.

Magda Casamitjana, Responsable del Pla Nacional de Salut Mental. EXPERTA.

Anna Caula, Secretaria General d'Esport i de l'Activitat Física. TESTIMONI.

Documentació

Finalment, el pla inclou recollir com a documentació els protocols de les congregacions, entitats religioses, a més dels de la Generalitat. De l’àmbit religiós es demanen els protocols de l'Abadia de Montserrat, La Salle, Vedruna, Manyanet, Escolapis i Jesuïtes. També es demanen de tres dels deu bisbats catalans, dos dels deu bisbats catalans, sense que s’especifiqui amb quin criteri s’ha escollit aquests bisbats i congregacions.

Protocols de les congregacions i entitats religioses:

—Protocol d'actuació de l'Abadia de Montserrat

—Protocol d'actuació de La Salle

—Protocol d'actuació de La Fundació Vedruna.

—Protocol d'actuació de la Congregació dels Fills de la Sagrada Família

—Protocol d'actuació dels Bisbes Solsona i Vic

—Protocol d'actuació de la congregació Escola Pia de Catalunya.

—Protocol d'actuació de la Companyia de Jesús a Catalunya.

Protocols institucionals de la Generalitat de Catalunya:

Protocol de prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l'àmbit educatiu. Departament d'Educació.

—Protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments greus a infants i adolescents. Departament de Drets Socials.

—Protocol de prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l'àmbit educatiu. Departament d'Educació. Departament de Presidència (Secretaria General de l'Esport).

Protocol de prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l'àmbit educatiu. Cos de Mossos d'Esquadra.

—Protocol de coordinació contra els abusos sexuals i altres maltractaments a infants i adolescents a la demarcació de Girona. Departament de Drets Socials.

Protocol de prevenció dels abusos sexuals i altres maltractaments en l'àmbit de l'educació en el lleure. Departament de Drets Socials.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.