Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) “Màxim respecte a la pluralitat de la nostra societat i dels nostres professionals” i “lleialtat amb les diverses administracions”. És part del missatge que ha difós aquest dilluns la unitat territorial de Catalunya de l’orde hospitalari de Sant Joan de Déu. El text puntualitza el manifest que van fer públic dimecres des de Madrid, junt amb d’altres institucions religioses dedicades al món hospitalari, i que donava a entendre que la institució es negaria a aplicar la Llei de Regulació de l’Eutanàsia, que ha entrat en vigor aquesta última setmana.

És en aquest context que han fet un aclariment des de Catalunya, en un document que signen el germà de Sant Joan de Déu José Luis Fonseca, referent de la província d’Espanya a Catalunya, i el doctor Manuel del Castillo, i director d’aquesta unitat territorial. El comunicat diu que respectaran “la legalitat vigent i el seu desplegament normatiu el marc legal”. I que actuaran, alhora, seguint el tarannà i la tradició de la institució al nostre país.

Alguns professionals vinculats a la institució de Sant Joan de Déu, experts en bioètica, s’han pronunciat també aquests dies en relació al nou marc legal a través de la campanya ‘L’eutanàsia: ben viure, ben morir’. Una iniciativa de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, en col·laboració amb l’Institut Borja de Bioètica-URL, que convida a la reflexió i que dona claus de comprensió des de la resposta eclesial a les peticions d’eutanàsia així com la promoció de la bona mort, entre d’altres temes.

Autonomia, pluralitat i ètica assistencial

Tots dos signen aquest document que apunta que en situacions finals de vida vetllaran per “l’autonomia de cada persona en la presa de decisions”. D’acord amb el carisma hospitalari propi dels germans de Sant Joan de Déu, subratllen que “és un valor central el respecte a la pluralitat i l’atenció a les persones sense cap mena de discriminació”. Uns valors institucionals que recullen en el Codi Ètic vigent des de març de 2018.

El text recorda que els 150 anys de presència de l’orde a Catalunya sempre han buscat “el millor per als milers persones” que han atès en els seus centres i que ho han fet “acompanyar-les en la malaltia i en evitar tot patiment innecessari, quan la curació no ha estat possible”. I recorden que en casos de dilema ètic “els professionals comptaran amb el suport del Comitè d’Ètica Assistencial de cada centre”.

 

Podeu llegir el comunicat íntegre a continuació:

Posicionament de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu a Catalunya

En referència a l’entrada en vigor de la Llei de Regulació de l’Eutanàsia L’Orde de Sant Joan de Déu porta a Catalunya més de 150 anys atenent, en col·laboració amb les administracions públiques, a persones vulnerables en l’àmbit de la infància, la salut mental, les presons, les persones sense llar i altres col·lectius d’especial vulnerabilitat i en risc d’exclusió. Les actuacions de la institució s’han basat en tot moment en buscar sempre el millor per als milers persones que han estat ateses en els nostres centres, acompanyar-les en la malaltia i en evitar tot patiment innecessari, quan la curació no ha estat possible. Durant tots aquests anys l’actitud ha estat de màxim respecte a la pluralitat de la nostra societat i dels nostres professionals, i s’ha treballat des de la màxima lleialtat amb les diverses administracions amb les quals sempre hem col·laborat. Davant de l’entrada en vigor de la Llei de Regulació de l’Eutanàsia volem manifestar el següent:

- Els Hospitals i centres de l’Orde de Sant Joan de Déu respectaran, com sempre han fet, la legalitat vigent i el seu desplegament normatiu, d’acord amb el model del Departament de Salut que inclou, entre altres, la formació dels professionals i el protocol a seguir.

- Les situacions de final de vida s’atendran, amb el respecte i atenció a les necessitats de la persona, de manera individual i confidencial, com s’ha fet fins ara, respectant l’autonomia de cada persona en la presa de decisions, acompanyant-la a ella i al seu entorn.

- Amb una mirada territorial, l’abordatge que es pugui derivar serà multidisciplinari i es farà de manera coordinada amb els nivells assistencials i centres de la xarxa pública com són l’atenció primària, l’atenció hospitalària i l’atenció sociosanitària.

- Els professionals comptaran amb el suport del Comitè d’Ètica Assistencial de cada centre que, com en altres temes, quan ho requereixin podrà orientar-los davant de qualsevol conflicte o dilema ètic.

- Els valors institucionals que es defineixen en el Codi Ètic són el marc de referència per als professionals de la institució. Per l’Orde de Sant Joan de Déu, és un valor central el respecte a la pluralitat i l’atenció a les persones sense cap mena de discriminació.

27/06/2021