Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(NHE) Ja han començat les obres del nou emplaçament del centenari Hospital Nou Hospital Evangèlic (Nhe) al districte de Sant Martí. L’Hospital, ubicat al seu icònic edifici del carrer Camèlies al barri de Gràcia, canviarà la seva seu per un nou edifici ubicat en una superilla al barri del Parc de la Llacuna i Poblenou, al carrer Ciutat de Granada, 108-110. El Nhe, fermament vinculat al teixit sanitari de la ciutat i en concert amb la sanitat pública des del 1976, cobrirà una necessitat de serveis sociosanitaris als districtes de Sant Martí i Ciutat Vella, que pateixen un dèficit d’infraestructures assistencials. El nou Hospital contribueix a eliminar les desigualtats d’accés d’aquests serveis dels veïns i veïnes de Litoral Mar.

El nou centre serà un edifici de 10.000 m2 amb 190 llits més un espai ambulatori ampli. Estarà principalment destinat a persones amb patologies cròniques complexes, necessitats de rehabilitació intensiva, control clínic continu, necessitats neurològiques i psicogeriàtriques o amb necessitats d’acompanyament a final de vida. El nou Hospital mantindrà els valors lligats a la institució i la seva manera d’entendre l’assistència sanitària, basada en la cura holística i on persones cuiden de persones.

El Nou hospital evangèlic es va crear el 1879 amb el compromís social d'atendre la salut de les persones de forma integral. Al llarg dels més de 140 anys d'història, l'Hospital s'ha convertit en una Fundació bolcada al benestar, i en els últimes decades especialment, de la gent gran. Amb aquest nou edifici, el Nhe reafirma el seu compromís amb la cura integral de les persones i la ciutat de Barcelona.

Al servei de la ciutat

La Fundació Nhe ha venut tot el seu patrimoni al barri de Gràcia i s’ha hipotecat durant els propers anys per construir el nou Hospital en un terreny de concessió administrativa al Poblenou. És una operació que s’explica pel desig de complir amb la seva missió de servir a la ciutat.

El projecte arquitectònic

Pel projecte del nou edifici s’ha comptat amb l’estudi PMMT Arquitectura, amb una sòlida trajectòria en arquitectura hospitalària. El projecte de l’Hospital s’ha construït en diàleg amb els parcs de l'interior de l’illa i de la plaça Dolors Piera. Un edifici innovador i respectuós amb la història, que conserva la façana de l’anterior construcció, unes antigues cotxeres de TMB.

Els acabats de façana també es troben en consonància amb el seu entorn, reproduïnt el cromatisme verd present a la ciutat i la claredat del cel. El vestíbul de doble alçada i els materials càlids de la planta baixa transmeten acolliment i benestar als usuaris. De la mateixa manera, la il·luminació natural, les dues terrasses, la coberta i la disposició contraposada dels llits a les habitacions, són els elements clau que humanitzen el projecte i fan de l’Hospital un espai saludable que afavoreix la recuperació.

D’acord amb un dels principis fonamentals de l’Hospital, com és el de l’escolta activa dels usuaris, el procés de disseny de les habitacions s’ha dut a terme amb la participació dels propis pacients i professionals assistencials (metges, infermeria i auxiliars), a través d’enquestes i proves sobre l’espai representat a proporció real i en realitat virtual. Tenint en compte les seves aportacions i la simbiosi entre PMMT i el Nhe, s’ha elaborat un estudi qualitatiu que ha servit de base pel disseny innovador de les habitacions del nou edifici.

La primera pedra

El dia dijous 17 de juny a les 12 del migdia tindrà lloc l’acte de col·locació de la primera pedra del nou edifici del Nou hospital evangèlic, que comptarà amb parlaments de la Fundació de l’Hospital, institucions sanitàries i autoritats polítiques.