Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Amb el lema ‘Una casa per a tothom? Renovant l’oikos de Déu’ la basílica de la Sagrada Família acull diumenge la pregària que tanca el ‘Temps de la Creació’. L’acte se celebra coincidint amb la vigília de Sant Francesc i té com a propòsit mostrar que tots els éssers vius comparteixen una mateixa casa.

En concret, la convocatòria parla de “fer adonar que hem oblidat que vivim a la casa de Déu, a l’oikos, que formem part de la seva llar, que som la seva família, la seva comunitat estimada”. Hores d’ara s’han exhaurit les entrades per accedir al temple. Però la pregària també es podrà seguir telemàticament en directe.

La directora del Secretariat diocesà d’ecumenisme de l’arquebisbat de Barcelona, Montserrat Puigdellívol, és una de les coordinadores de la pregària. Valora el caràcter extraordinària de sumar tantes confessions cristianes a favor d’un àmbit d’Església que encara pot donar molt de joc. “L’ecumenisme és anar fent passes. A Catalunya es basa molt en l’amistat i fins ara s’ha centrat molt en la Setmana per a la Unitat dels Cristians”. Però els darrers anys, s’han afegit a treballar per una espiritualitat ecosocial.

“Amb el Temps de la Creació podem trobar molts més punts en comú i no planteja tants problemes”, apunta Puigdellívol en referència al repte del diàleg interreligiós. És la tercera vetlla de caràcter ecumènic que aplega catòlics, ortodoxos i protestants al voltant de la conversió ecològica: “Segur que les confessions cristanes tenim molt a dir en aquest tema i oferim el nostre compromís i treball amb la cura de la Creació”.

Ecumenisme ecosocial

Aquesta vegada la convocatòria ha tingut un impuls especial. Enguany l’han fet conjuntament l’arquebisbat de Barcelona, el bisbat de Sant Feliu de Llobregat, el bisbat de Terrassa, el Consell Evangèlic de Catalunya, Cristians per Terrassa, l’Església Evangèlica de Gràcia, l’Església Ortodoxa Catòlica Apostòlica Antioquena d’Espanya, l’Església Ortodoxa - Patriarcat de Sèrvia, la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya, Justícia i Pau, Sacra Metrópolis Ortodoxa d’Espanya i Portugal – Patriarcat Ecumènic, i la Xarxa Laudato Si’.

“El clam de la Terra i el clam dels pobres són cada cop més greus i alarmants i requereixen una acció decisiva i urgent per transformar aquesta crisi en una oportunitat”, va dir el papa Francesc en la invitació a celebrar aquest ‘Temps de la Creació’. Aquests dies també s’ha adreçat als joves participants del Youth 4 Climate, així com als participants de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa sobre medi ambient i drets humans. De fons, un mateix missatge: “no cal esperar més, cal actuar en la cura de la casa comuna”.

Cada any, de l’1 de setembre al 4 d’octubre, els cristians d’arreu del món estant cridats a aprofundir la seva relació amb “el creador, amb tots els nostres germans i amb tota la creació”. Una crida que han reforçat, al costat del papa Francesc, diversos líders espirituals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.