Vés al contingut
Catalunya Religió
pastoral-obrera-1m
Manifestació de la Pastoral Obrera per l'1 de maig de 2022 | Arquebisbat de Barcelona.

CR "Si lluitem junts i ho reivindiquem al carrer, amb esperança, podem governar el món". És el missatge del manifest que el Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya ha fet públic per aquest 1 de maig, dia en què se celebra la Jornada Internacional dels Treballadors i les Treballadores. En el text, la Pastoral Obrera reivindica el poder de la classe treballadora per la justícia social. Una responsabilitat que passa per la participació i la confiança.

La participació és "requisit imprescindible perquè la democràcia ho sigui de debò", manifesta la Pastoral Obrera. Per al secretariat interdiocesà, la participació "eixampla el punt de vista, crea consciència col·lectiva i esmola el sentit crític".

La Pastoral Obrera demana no confondre la participació amb "votar i prou"

"Pot crear conflicte", diuen, però també "capacitat de negociació i creativitat per buscar sortides". Una eina que afavoreix el consens, la motivació i la corresponsabilitat.

Sobre això, demanen no confondre la participació amb "votar i prou" ni amb "òrgans consultius dels quals s'espera la legitimació del poder". "La participació autèntica és lliure i no espera compensacions individuals", asseguren.

Per tot això, demanen participar i confiar. "Allà on tu vulguis i puguis", subratllen.

Una possibilitat de canvi

La Pastoral Obrera també parla de les amenaces que "assetgen" la classe treballadora. Des del secretariat interdiocesà parlen de l'emergència climàtica, que recau en els més febles; de les guerres; de la injusta llei d'estrangeria; la manca d'habitatge públic i accessible, l'encariment dels aliments bàsics; el deteriorament de la sanitat; la situació dels joves; o la precarietat laboral.

Davant d'aquestes amenaces, demanen no deixar-se "paralitzar per la por". "L'organització i la lluita dels treballadors i treballadores per abordar els grans problemes ha millorat històricament les nostres condicions de vida", diu el manifest. Per aquest motiu, asseguren que es tracta de la millor eina "per canviar les coses". "Sense la participació de les persones empobrides en la lluita per la justícia, no hi haurà possibilitat de canvi", afegeixen.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.