CR Després d'una temporada que encara arrossegava els efectes de la pandèmia, la Federació Catalana de Passions (FCP) assegura que la temporada 2023 "torna amb la força que sempre ha caracteritzat les Passions de Catalunya". Una temporada que arriba amb novetats pel que fa a la inclusió i a la participació de totes les entitats que formen part de la FCP.
"Vam patir molt per la pandèmia", explica el president de la FCP, Jordi Carapuig després que l'any passat encara no es poguessin fer les presentacions amb la normalitat desitjada. Assegura que han tornat "amb moltes ganes" gràcies als equips humans que hi ha al darrere. “Hem demostrat un any més que les Passions són una escola de teatre, però també una escola de vida i de convivència”, diu.
Una de les novetats que presenta la FCP per aquesta temporada de Passions està relacionada amb la inclusivitat. La secretària de Feminisme del Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat, Montserrat Pineda, explica que "és important fomentar una major presència de les dones a les representacions". "Les passions són una oportunitat de visibilitzar les dones, i han de ser un reflex de la societat en aquest sentit”, hi afegeix.
Per fer-ho, la FCP cooperarà amb la Generalitat i a la vegada comptarà amb el seu suport per aconseguir més difusió, que és un dels altres objectius marcats per aquest 2023: “Tindrem més presència a les xarxes i a les agendes oficials s’hi inclouran totes les passions, no només les més conegudes". Això també ajudarà a fomentar el turisme de proximitat perquè, segons Pineda, molta gent que va a veure una Passió també aprofita per visitar les poblacions on es representen.
En aquest sentit, la FCP també està treballant per fomentar i millorar l’accés a les Passions dels grups socials vulnerables, tot amb el suport de la Generalitat.
Projectes que il·lusionen les associacions federades
En el marc de la presentació de la nova temporada de Passions que ha tingut lloc aquest dissabte al monestir de Santa Maria de Poblet, la FCP ha anunciat dues efemèrides que tindran lloc en els pròxims anys i que il·lusionen especialment a les associacions federades. La primera serà el 9 de març del 2024, moment en el qual es farà la trobada anual que serveix per presentar la nova temporada. Així com aquest any ha tingut lloc al monestir de Poblet, l’any que ve es farà a la Sagrada Família, on tots els associats podran gaudir d’una visita guiada a la basílica.
D’altra banda, el president de la FCP ha confirmat que l’any 2025 les Passions de Catalunya col·laboraran amb el monestir de Montserrat en la celebració del Mil·lenari. Tot i que encara no s’ha confirmat com es portarà a la pràctica aquesta col·laboració, les Passions hi seran presents, i el més segur és que es faci una representació a la basílica del santuari.
Durant l’acte de presentació, els diversos ponents han aprofitat per agrair la tasca desinteressada que cada any fa possible la representació de les Passions. En aquest sentit, Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme, va recordar que aproximadament hi ha més de 4.000 col·laboradors i voluntaris entre totes les entitats federades. Per aquest motiu, Moya ha destacat “l’esforç i els valors culturals que impliquen les Passions, que son una gran expressió de la cultura popular de Catalunya”.
Amb tot, tant ella com el president de la FCP han recordat que s’ha de seguir treballant perquè les Passions tinguin més impacte a la societat i puguin seguir durant molts anys més “despertant el sentiment interior com a signe d’expressió de la religió”.
Els assistents a la roda de premsa també van poder repassar la història de totes les passions de Catalunya.
Més de 20 associacions repartides arreu del país
Cada any, a Catalunya s’hi poden veure més de 62 representacions de Passions, algunes amb més de tres segles d’història, com és el cas de la d’Ulldecona o la de Cervera, que té més de 500 anys. Una de les entitats que fa possible que les continuem gaudint és la Federació Catalana de Passions, que agrupa fins a vint associacions repartides arreu del país. La FCP neix l’1 d’abril de 2016 amb la intenció de promoure, donar a conèixer i fer créixer la cultura de les Passions arreu del territori. En l’actualitat la formen les Passions d’Argentona, Castellvell del Camp, Castelló d’Empúries, Cervera, Constantí, Cunit, Esparreguera, La Cava de Deltebre, L’Escala, Llinars del Vallès, Mataró, Olesa de Montserrat, Sant Climent Sescebes, Sant Hilari Sacalm, Sant Vicenç dels Horts, Ulldecona, Vilalba dels Arcs, Vilanova i la Geltrú, Vila-sacra i Vilassar de Mar.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.