Vés al contingut
Catalunya Religió
passio-cervera-6
Fotografia: Alba Mor (ACN).
Galeria d'imatges

ACN La Passió de Cervera ha donat el tret de sortida a la temporada de representacions aquest diumenge amb novetats en la tercera part de l'obra seguint el procés de canvis per part de la direcció, que enguany s’ha ampliat a cinc membres, per aconseguir una obra “modernitzada”, segons una de les directores, Mariona Dalmases. D’aquesta manera, l'edició d'enguany és 10 minuts més curta, compta amb una il·luminació renovada i amb el debut de nous actors en els papers de Jesús, Marta i Sant Joan, entre altres. Així mateix, la direcció ha fet canvis en l'escena de la resurrecció perquè sigui "més plena". Enguany són uns 250 els actors que participen en la Passió de Cervera, la més antiga d'Europa, amb representacions que s'allargaran fins al 20 d'abril.

L'equip de la Passió centra els seus esforços des de fa 5 anys en implementar millores i guanyar dinamisme i espectacularitat en una obra de rellevància històrica. "Volem trencar el mite amb què la representació de la Passió és lenta i pesada", ha dit Dalmases. Després de diferents canvis en la primera i segona part, enguany la direcció ha eliminat "alguns minuts que no passava res" i en l'última escena ha afegit diàlegs a personatges que fins ara no en tenien.

Dalmases ha considerat que ara l'obra està "molt modernitzada" però que sempre es poden millorar coses. "La Passió és un espectacle viu que va canviant", ha conclòs.

“La Passió és cultura popular i participació de poble”

Sigui com sigui, Dalmases s'ha mostrat contenta per la incorporació de tres nous directors a l'equip com són Tate Bonjoch, Jaume Mercadé i Jaume Rossich, que s'afegeixen també a Gemma Palà. En aquest sentit, ha recordat que la Passió de Cervera la fa realitat "molta gent" i que l'ampliació de l'equip ha facilitat les diferents gestions. "Al final la Passió se'n beneficia", ha conclòs Dalmases.

Per la seva banda, Rossich, que fa 27 anys que participa en la Passió, valora de manera positiva el fet d'haver-se sumat a l'equip de direcció. Per ell, ser director "és arribar al cim", ja que pot influir en el desenvolupament d'una escena. "Aportes el teu gra de sorra que, en un conjunt, fa que la Passió sigui cultura popular i de participació de poble", ha dit.  

A banda de canvis en la direcció, també hi ha novetats en l'elenc. D'aquesta manera, actors que ja han participat en la Passió prèviament debuten amb nous personatges. És el cas de l'Arnau López, que després d'haver fet de lladre o soldat, en els pròxims passis representarà a Jesús. "És un paper de molt pes i molt text. De molts moviments no només a l'escenari sinó també a fora", ha destacat López, qui també ha reconegut estar "neguitós" però "emocionat i il·lusionat".

La més antiga d'Europa

La Passió de Cervera arriba a mobilitzar a més de 300 persones entre equip artístic i tècnic. Les representacions d'aquest any han començat aquest diumenge i també hi haurà passis el 23 i 29 de març i el 6, 13, i 20 d'abril. Es tracta d'una de les representacions més multitudinàries de Catalunya i la més antiga d'Europa. Així mateix, la Passió de Cervera està declarada Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra i es representa a la capital de la Segarra des de fa més de 500 anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.