Vés al contingut
Catalunya Religió
audiencia-papa-roma

CR El cardenal Joan Josep Omella ha volgut rebaixar la polèmica sobre la pregària que el Papa Francesc va llegir en castellà en la benedicció d’una imatge de la Moreneta. En una entrevista a RAC 1, l’arquebisbe de Barcelona ha emmarcat la pregunta del Papa en un context en el qual desconeixia l’idioma del text i no com una demanda del Papa a fer-ho en català. "Al contrari! Si hagués estat en català, a més, hauria tingut problemes per pronunciar-ho". Omella explica que la conversa que aquest dilluns ha reproduït tots els mitjans de comunicació es produeix "quan el Papa entra i va directe a fer la benedicció, em pregunta si és en català o en castellà. Jo miro i veig que el paper està en castellà, i li dic".

“No sé què ha passat aquí, quin moviment s’ha fet en contra de la meva persona o de la llengua catalana o castellana”, ha lamentat el cardenal. També ha volgut deixar clar que ell no té res en contra del català, “el contrari, l’estimo molt perquè és la meva llengua materna” i “tinc una admiració molt gran a la llengua catalana”.

També ha mostrat la sorpresa per la polèmica que va arrencar una setmana després de l’audiència quan dilluns l’ACN va fer una notícia de la breu conversa entre el Papa i Omella. En les imatges de l’acte es pot escoltar pel micròfon obert com el Papa pregunta si el text està en català just quan es disposa a llegir la pregària per la benedicció de la imatge de la Moreneta.

Montserrat aclareix que el text es va preparar en castellÀ "d’acord amb les indicacions de la Casa Pontifícia"

“Jo no el tenia el text que havia de llegir”, ha explicat el cardenal en declaracions a RAC 1. També que, com és habitual en aquests casos, ell es va limitar a fer de pont entre Montserrat i la Santa Seu: "Això ho han preparat els monjos de Montserrat, que són els que envien els textos a la secretaria d'Estat, i ho van fer en castellà. Entenc que perquè el Papa no sap parlar català. Això no passa per l'Arquebisbat". També Omella ha revelat que ell va ajudar el Papa perquè saludés en català, i que digués "Bon dia a tots" a l’inici del discurs.

Unes hores després, des de l'Abadia de Montserrat han aclarit que "el text de la benedicció de la imatge de la Mare de Déu que va ser presentat al Sant Pare va ser preparat per l’Abadia de Montserrat en llengua castellana d’acord amb les indicacions que s’havien rebut des de la Casa Pontifícia, entitat de la Santa Seu encarregada d’organitzar l’audiència".

El cardenal Omella ha assegurat que va ajudar el Papa a parlar en català i dir: “Bon dia a tots”

"Aquest embolic m'ha deixat parat", ha assegurat Omella amb voluntat de tancar el tema. Finalment, ha explicat que va aprofitar la trobada per recordar al papa Francesc que el 2025 hi haurà el mil·lenari de Montserrat i que el 2026 s’ha d’inaugurar la Torre de Jesús de la Sagrada Família, dos motius que servirien per renovar la invitació per un viatge del Papa, “perquè ho tingui en compte quan s’acosti aquesta data perquè ell també estima Catalunya”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.