Vés al contingut
2 Catalunya Religió dl. 4/07/2022

(Sant'Egidio) La basílica dels Sants màrtirs Just i Pastor de Barcelona s’ha omplert aquest dijous amb la presència de nombrosos refugiats de diferents països per recordar els més de 21.000 refugiats que han perdut la vida des del 2015 al Mediterrani o a les rutes terrestres d'immigració cap a Europa. La commoció ha estat gran, sobretot quan s’ha recordat la inadmissible massacre de 37 refugiats morts i nombrosos  ferits a la frontera de Melilla el divendres 24 de juny.  També s'han recordat les víctimes de la guerra a Ucraïna i els 323 infants morts des de l'inici del conflicte, la majoria a les regions de Donetsk, Kharkiv, Kíev i Chernihiv. 

Recordant la massacre de Melilla i el tracte inhumà rebut per qui busca un futur millor s’ha demanat l'obertura de vies legals per arribar a Europa, per estalviar el peatge de la mort i el sofriment en els viatges de l’esperança pel mart i el desert, provocat moltes vegades per les màfies i els traficants de persones. Els corredors humanitaris que la Comunitat de Sant’Egidio ha obert a Itàlia, França, Bèlgica i Andorra han facilitat amb un “visat humanitari” i la integració en la societat civil l’arribada en aquests països de més de 5.000 refugiats procedents de les guerres de Síria, Afganistan o el Corn d’Àfrica.  També s’ha demanat que es tracti amb  més humanitat els emigrants i els refugiats, afavorint-ne l’acollida i la integració. 

Des de 1990 han perdut la vida o han desaparegut més de 62.000 persones al Mediterrani o a les rutes terrestres d'immigració cap a Europa. És un balanç massa dur per considerar-lo com una estadística més, com passa sovint. En realitat és una tragèdia de la humanitat que cal recordar i que exigeix un respecte, si pensem també en tots aquells –que són milions– que actualment estan en camps de refugiats arreu del món esperant conèixer la seva sort.  Durant la vetlla a la basílica dels sants màrtirs Just i Pastor s’han recordat alguns noms de persones que han mort i s'han encès espelmes en el seu record. 

La Comunitat de Sant’Egidio amb motiu de la Jornada Mundial del Refugiat del mes de juny organitza a Roma i en diverses ciutats europees la pregària “Morir d’esperança”. Enguany a la pregària s'hi han sumat també altres entitats com Càritas, la delegació diocesana de Pastoral Social i Caritativa, Justícia i Pau, Fundació Migra Studium, la Fundació Bayt-al-Thaqafa o la Federació Filipina KALIPI.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.