Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Claretians) La presentació del llibre Temps agraït pel testimoniatge de Charles de Foucauldque aplega els testimonis de Joan Figuerola i Josep Bofarull a la llum de Carles de Foucauld, s’ha celebrat aquest dijous a la sala Pere Casaldàliga de l’Editorial Claret. “La seva presència, el seu estudi i la seva coneixença no deixa mai a ningú indiferent”, ha destacat l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, sobre Foucauld, qui després d’haver estat militar i explorador, es va convertir i es va fer sacerdot.

Planellas ha parlat de Foucauld recordant la canonització prevista pel proper 15 de maig. Ha dit que és un testimoni real i profètic de la presència de Déu en la vida de les persones i algú capaç de captivar, seduir, convertir i clarificar la vida de molta gent. L’arquebisbe ha definit el llibre com “vivència espiritual de Carles de Foucauld feta realitat en dues persones: Figuerola i Bofarull”, dues persones marcades en la seva vida per la proximitat del qui serà proclamat sant.

La mestra i exdirectora de l’Escola Vedruna de Vilafranca del Penedès, Maria Teresa Masqué, ha començat la presentació parlant dels autors. De Joan Figuerola, que coneix des de fa més de cinquanta anys, ha destacat que les seves vides estaven marcades per la seva pertinença a la comunitat de Jesús. “Junts hem descobert la fe i hem descobert el sentit de la vida de Natzaret” de la que tant parla Foucauld. “I en aquest camí de descoberta ens hem ajudat, ens hem exigit i, per damunt de tot, ens hem acompanyat i estimat”, ha dit. 

“És l’única persona que conec que continua sent jove i continua engrescant com el primer dia” ha dit Masqué sobre Josep Bofarull, el segon autor del libre. L’ha definit com una persona jovial, incansable, entusiasta i amb la capacitat d’encomanar “tot el que diu i sent”. Masqué ha destacat tres aspectes que considera que defineixen bé a Bofarull: la simplicitat de vida; la relació senzilla i transparent amb els altres; la manifestació clara de la seva identitat i criteris; i la confiança filial amb Déu. Masqué ha conclòs definint els dos autors del llibre com “veritables testimonis de vida evangèlica”.

Josep Bofarull ha tancat l’acte amb la lectura d’un fragment de l’encíclica Fratelli Tutti del papa Francesc, on indica que Carles de Foucauld “des de la seva experiència de Déu, va fer un camí de transformació fins a sentir-se germà de tots” i que “va anar orientant el seu somni d’un lliurament total a Déu vers una identificació amb els darrers abandonats a les fondàries del desert africà.”

El llibre té dues parts. En la primera part Joan Figuerola explica com va ser la seva infantesa, el seu pare, la comunitat de Jesús, els estudis, el matrimoni i el viatge a Algèria a la llum de Foucauld. A la segona part és Josep Bofarull qui des d’una vida de servei sacerdotal, comparteix la vivència personal. Ambdós tenen uns itineraris ben diferents, però, en definitiva, són “dues persones enamorades de Jesús gràcies a Foucauld”, segons destaca l’editorial Claret.