Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

L’acte ha transmès en tot moment l’esperit de proximitat i compromís

jesuïtes Sota els arbres del jardí del Casal Arrupe, a Sant Cugat del Vallès, on des de fa un any i mig conviu una comunitat d’hospitalitat impulsada per Migra Studium. Així ha pronunciat els últims vots a la Companyia de Jesús el jesuïta Pau Vidal. Ho ha fet aquest diumenge acompanyat per la família, amics i amigues, i companys jesuïtes en una celebració, propera i viscuda.

“Poder celebrar els últims vots al Casal Arrupe, a Sant Cugat, on des de fa un any i mig un grup de persones molt compromeses fan possible aquesta comunitat d’hospitalitat, és un regal”, ha explicat Vidal abans de la celebració. “Cada diumenge ens hi apleguem una petita comunitat cristiana, sota els arbres, per recordar la vida de Jesús, tot compartint els ressons de les lectures i esperonant-nos mútuament a oferir més acollida incondicional als que han vingut d’altres terres. Tant de bo sempre puguem viure oberts, a la intempèrie i disponibles”.

L’acte ha transmès en tot moment l’esperit de proximitat i compromís que en Pau encomana i amb el que afronta tots aquells projectes amb els quals ha estat implicat al llarg de la seva vida com a jesuïta. 21 anys després d’entrar a la Companyia de Jesús, “té sentit tornar a dir que sí”, ha dit. I per això ha fet la lectura dels últims vots davant del delegat dels jesuïtes a Catalunya, Enric Puiggròs, que els ha rebut en nom del pare general de la Companyia de Jesús.

“Tant de bo sempre puguem viure oberts, a la intempèrie i disponibles”

El mateix Enric Puiggròs ha explicat què representen els últims vots en l’itinerari d’un jesuïta. “És el moment en què és la mateixa Companyia de Jesús que li demana que faci aquests vots i s’incorpori plenament”. Uns vots que, en definitiva, volen dir posar la missió al centre de la vida.

Del voluntarisme a la vulnerabilitat

En Pau Vidal també ha compartit algunes impressions del seu camí al llarg d’aquests 21 anys de jesuïta. I ha destacat el pas del voluntarisme a la vulnerabilitat, així com també la importància de la comunitat, que s’ha vist també amb l’espai de la celebració, i la mateixa presència de totes les persones que van participar-hi. I en tot això, Vidal ha destacat la centralitat de Jesús.

També es va fer present al llarg del matí de diumenge el vincle especial amb el continent africà, sobretot a través de les paraules del jesuïta Àlvar Sánchez, company d’en Pau en l’etapa que tots dos van passar a l’Àfrica treballant amb el Servei Jesuïta als Refugiats.

Pau Vidal és arquitecte i teòleg. Ha treballat amb el Servei Jesuïta a Refugiats a Libèria, a Nogales (a la frontera entre Estats Units i Mèxic), a Kènia i a Sudan del Sud. Ara, a Barcelona, treballa a la Fundació Migra Studium dins del projecte d’hospitalitat d’acollida a persones migrants i refugiades. També des de fa un any és el coordinador de l’àrea d’espiritualitat de Cristianisme i Justícia (EIDES).

“Després de 21 anys des que vaig entrar al noviciat, havent pogut viure i compartir amb moltes persones d’arreu i de manera especial durant els 8 anys a diversos països de l’Àfrica, només puc agrair tot el que Déu ha fet en la meva vida, malgrat les meves mancances i límits. Els últims vots són l'ocasió de celebrar en comunitat que Déu em convida i ens convida a tots a viure des del servei i la joia”, apunta Pau Vidal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.