Vés al contingut
Catalunya Religió
Fotografia: Fundació Migra Studium

(Jesuïtes) El web d'informació de la Companyia de Jesús al món, Jesuits Global, dedica un reportatge a la xarxa d'hospitalitat que impulsa la Fundació Migra Studium. El projecte el coordina Pau Vidal, que ha participat en aquest reportatge juntament amb altres persones que participen a la xarxa.

Per a Pau Vidal, a través de Migra Studium, la Companyia de Jesús ofereix una porta oberta a les persones que després de mesos o anys de trànsit migratori, arriben a Barcelona amb l'esperança de començar un futur millor, especialment a aquelles més vulnerables. I entre els diferents projectes i activitats de Migra Studium, l'acolliment residencial de persones refugiades i migrants en llars i famílies, amb el lema Hospitalaris. Des del seu inici el 2017, més de 70 persones han pogut compartir el dia a dia d'una llar durant uns mesos, intercanviant quotidianament experiències i coneixements. "L'obertura cap a l'altre, cap al que potser percebo com el foraster, és sempre una oportunitat per créixer i fer-nos més humans", assenyala en Pau.

L'experiència d'aquesta acollida transforma a tots els que hi participen. Marta Baylina, professora i mare de família, està vivint una segona experiència d'acollida. "Els nostres fills s'han fet sensibles, de manera natural, a la situació dels migrants i refugiats i, sense donar-li molt bombo, comparteixen aquesta bonica experiència amb els seus amics. Són més conscients que la vida per a ells és fàcil, mentre que per altres joves de la seva edat és molt dura". Després d'acollir a un jove de Síria, ara conviu amb ells un jove de Senegal.

Aattaa Allah Marjani és un jove marroquí acollit per la xarxa Hospitalaris. Als 17 anys va deixar el seu país per buscar un futur a Europa. Es va trobar sense família, sense amics, sense conèixer l'idioma... vivint al carrer o en casa ocupades. Va ser gràcies a la coordinadora de l'equip de futbol en el qual jugava que va arribar a Migra Studium, i va ser acollit per una família de la xarxa. Ara, encara amb el suport de Migra Studium, viu en un pis compartit, convivint amb altres joves de diferents països. "He canviat molt, he après molt. I tinc l'oportunitat de progressar com a esportista", explica il·lusionat.

Per la seva banda, Pilar Pavia Sala, religiosa del Sagrat Cor i coordinadora de la xarxa al costat de Pau Vidal, explica que el projecte, tot i les dificultats i la pandèmia, ha evolucionat amb el temps, acollint les persones de maneres diverses. També assenyala el compromís de la Companyia de Jesús en el projecte, des de l'espiritualitat ignasiana com a inspiració. "El mateix esperit, sens dubte, que movia a Pere Claver: la situació ha canviat des de la seva època, però la qüestió dels drets fonamentals - aquells drets que els esclaus no tenien - segueix sent de primer ordre. Estem treballant per deixar clar que no hi pot haver ciutadans de diferents categories, uns amb tots els drets i altres amb menys drets o llibertats".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.