Vés al contingut

Fa uns dies Justícia i Pau hem tingut l’ocasió de presentar a un grup d’institucions eclesials catalanes una opció d’estalvi especialment recomanable per a elles. Es tracta d’un banc ètic de caràcter cooperatiu, FIARE Banca Ètica, integrat per milers de persones i institucions (fundacions, associacions, cooperatives, entitats catòliques, etc) de tot l’Estat espanyol, que en són els seus propietaris. Justícia i Pau en som membres fundadors a Catalunya. FIARE, en aliança amb una institució similar italiana, la Banca Popolare Ètica, ofereix al públic diferents productes d’estalvi segurs, amb totes les garanties i raonablement remunerats, i dedica l’estalvi recollit en favor del finançament d’entitats d’acció social i altres iniciatives solidàries o socialment responsables.

Decidir on dipositar els estalvis de les entitats d’església no és una qüestió exclusivament tècnica o que hagin de resoldre en solitari ecònoms, delegats, administradors o tresorers. Com tota decisió econòmica, és també una qüestió carregada amb un alt component moral, ja que tota inversió té conseqüències per a tercers. Cal sempre preguntar-se: Quin tipus d’institució rebrà els nostres diners? Quin ús en farà? Qui en sortirà beneficiat o perjudicat? Quins efectes econòmics té? És una inversió coherent amb els valors propis de la nostra institució? I quan es prenen en consideració tots aquests aspectes, ja es veu que no és correcte preocupar-se únicament pel criteri del rendiment econòmic, el grau de liquiditat o els efectes fiscals, per bé que aquestes qüestions siguin importants.

Si tenim present que les institucions cristianes tenen com a fonament l’Evangeli, aleshores és evident que la gestió dels diners, no solament no és una qüestió menor, sinó de la màxima importància ètica. Una qüestió, a més, que condiciona l’autenticitat del nostre testimoni cristià, el qual podria perdre tota credibilitat si apliquem a la gestió econòmica únicament criteris de simple interès propi, com si fóssim una empresa qualsevol.

Totes aquestes consideracions han pres avui dia la major importància, després que haguem observat pràctiques bancàries i financeres altament perjudicials (generadores de la immensa bombolla immobiliària) que són, en bona mesura, responsables de la dura crisi que patim. Pràctiques que han ensorrat bancs i caixes, provocant una enorme (i discutible) despesa pública per rescatar-los i han arruïnat petits estalviadors. Avui més que mai, doncs, s’ha fet evident que els inversors, a més de protegir millor els seus actius, tenen la responsabilitat ètica d’evitar pràctiques inacceptables i, sobretot, contribuir amb les seves finances a un desenvolupament econòmic més favorable al bé comú.

D’aquí la importància que l’Església (bisbats, congregacions, moviments, fundacions, parròquies...) sigui més curosa, més selectiva i més exigent amb les institucions financeres amb les que treballa. I amb això també pot fer un gran servei a la societat. De fet, cada cop hi ha una major consciència i cada cop més institucions eclesials col•loquen tot o part dels seus estalvis (i àdhuc de la seva tresoreria) en favor d’institucions financeres sense ànim de lucre que actuen amb màxima transparència, que exclouen inversions purament especulatives o socialment perjudicials i que es dediquen al finançament d’iniciatives amb un impacte social especialment positiu: la cooperació al desenvolupament, la inclusió social, la inserció laboral, l’atenció a col•lectius vulnerables, etc. Avui dia existeix ja a Catalunya una àmplia oferta d’institucions d’aquesta mena, que anomenem “banca ètica”, entre les quals destaca la ja esmentada FIARE.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.