Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor CR) D'un temps ençà, els maristes són un dels tres vèrtex d'un triangle consolidat a la comarca de la Noguera: l'ermita del Sant Cap, Vilanova de Sal i el Monestir de les Avellanes, on hi viuen dues comunitats de germans. Així ho explica Robert Porta, arxiver del monestir de les Avellanes, que descriu la curiositat de la trobada celebrada aquest dilluns i que està documentada de temps medievals: l'Aplec del Sant Cap.

Enguany, acompanyats d'una colla de maristes, els veïns de Vilanova de Sal i dels pobles de l'entorn han peregrinat fins l’Ermita del Sant Cap. Excavada en una cova, aquesta ermita troglodítica és el lloc on se suposa que Joan d'Organyà, conegut com el Sant Cap, va fundar el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes ara fa 848 anys.

Precisament, pensant en el 850è aniversari, que se celebrarà el 2016, Ramon Benseny, superior de la comunitat, ha demanat als peregrins que s'involucrin en la preparació de la festa. És un exemple de com els germans maristes consoliden llaços socials a la comarca.

La tradició de venerar el primer prior del Monestir de les Avellanes

El Sant Cap és el nom popular amb que es coneix Joan d’Organyà, primer prior del Monestir de les Avellanes. Aquest religiós morí en el lloc de l’actual ermita i des de llavors la gent de Vilanova de la Sal i de l’entorn li han tingut devoció. Els escrits més antics de la peregrinació i la devoció al Sant Cap són d’època medieval.

Tot i que Vilanova de Sal és un poble petit –avui compta amb una setantena d'habitants– la tradició de pujar a peu fins a l'ermita el dia 3 de febrer és encara vigent. Allí els veïns comparteixen una celebració religiosa que finalitza amb el cant del Goig del Sant Cap. En sortir de l’ermita, els participants van compartir un berenar de germanor.