Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) D'atendre 15 nens, a treballar amb 125 infants i joves. I d'una jornada i mitja de dedicació, a un equip de catorze professionals. En deu anys, la Fundació Salut Alta ha crescut notablement, i amb voluntat de fer xarxa, per donar resposta a les necessitats educatives detectades en aquest barri de Badalona, on dijous hi han celebrat una primera festa en motiu del seu desè aniversari fundacional.

El context demogràfic és clau per entendre el col·lectiu vulnerable que atenen des del projecte, vinculat als jesuïtes. Ho explica Sílvia Casado, directora de la Fundació: “Estem parlant de 22.000 habitants en mig quilòmetre quadrat”. A aquesta altíssima densitat de població s'hi suma el fet que “hi ha un nivell molt alt d'immigració format per famílies joves, que acostumen a tenir molts fills”.

En aquesta línia, Casado destaca “el díficil paper de les escoles del barri” i la necessitat de treballar-hi en xarxa, un objectiu que consideren bàsic en el seu dia a dia. De fet, des de la fundació afirmen haver crescut “en quantitat, en qualitat i en connexió amb l’entorn”. En són una mostra les cinc-centes persones que van participar dijous a la festa, entre educadors, familiars i infants i joves vinculats al centre.

Aquest és el vídeo que ha editat la Fundació en motiu del seu desè aniversari:  

L'educació, “fonamental per trencar el cercle d'exclusió”

Per a l'entitat és clau l'activitat del reforç escolar. En paraules de la directora: “Creiem que l'educació és una eina fonamental per trencar el cercle d'exclusió”. En aquest moment, el centre obert de la fundació atén cada tarda a 33 infants, i en el projecte 'Aprenem', els educadors i voluntaris treballen amb 83 infants en l'etapa d'Educació Primària i primer i segon curs de Secundària. També tenen en marxa el projecte FAR, d'alfabetització i de classes de català i castellà, amb una seixantena de dones.

A l'abril farà deu anys que barri compta amb aquest centre educatiu. Un fet que ha estat possible gràcies a la implicació de la comunitat cristiana de la Capella Sant Joan Baptista, que en aquell moment va endegar la iniciativa. 

L'acte, presentat per l'educadora Maria Nadeu, va comptar amb la intervenció del president de la Fundació Salut Alta, Francesc Gil, del director de Càritas Diocesana de Barcelona, Jordi Roglá, i del director general d'Immigració de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bosch.

També s'hi van fer presents el provincial dels jesuïtes, Lluís Magriñà, el director de Jesuïtes Educació, Xavier Aragay, el director de Migrastudium, Luis Muñoz, el coordinador del grup de voluntaris que visita el CIE Zona Franca de Barcelona, Quim Pons, a més a més de representats d'entitats de la zona, com el director del Centre Sant JaumeGrau Ussetti, i de partits polítics de la ciutat de Badalona.

La festa va servir com a ocasió per homenatjar públicament a Emili Ferrando, el primer president del patronat de la Fundació, i a Jose Antonio González i Inés Vicente, com el voluntari i l'educadora més veretans, respecticament. A més d'aquest acte commemoratiu, l'entitat té previst celebrar l'anomenada 'Diverfesta' el mes de maig.