Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Palau Robert) El Palau Robert acull fins el dia dos de febrer, l’exposició itinerant “Premsa i dictadura: l’abat Escarré a Le Monde” amb motiu de la celebració del 50è aniversari de les declaracions de l’abat al prestigiós diari francès.

El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, que va presidir aquest dijous la inauguració de la mostra, va qualificar les històriques declaracions de l’abat Escarré de “molt rellevants, que exigien un punt d’heroïcitat i que anaven a favor del país”. Martí va afirmar que “estem obligats a recordar, commemorar i portar al present actituds honorables, individuals o col·lectives, per preservar un llegat que no podem deixar perdre”. En aquest sentit, l’exposició ha de contribuir a apropar molta gent a aquest episodi de la nostra història. Finalment, Martí va remarcar que la commemoració “ens posa en relació amb el present, perquè ara volem demanar què volem per al país, per al seu futur, a través de la paraula”.

La mostra presenta retalls de premsa, llibres, revistes, textos relacionats amb el tema i una filmació en la qual es reprodueixen els testimonis d’alguns dels protagonistes que encara queden d’aquell temps. A la vegada, uns panells resumeixen la biografia de l’abat Escarré; reprodueixen les declaracions al rotatiu francès i les tradueixen al català; expliquen qui fou el periodista José Antonio Novais, corresponsal a Espanya de Le Monde i que realitzà aquella informació, i recullen reaccions de les autoritats franquistes.

 

A l’acte d’inauguració també hi van participar la presidenta de l’Associació de periodistes Europeus de Catalunya, Teresa Carreras, el sotsprior del Monestir de Montserrat,Joan Recasens i l’exsecretari de l’abat Escarré, Aureli Argemí, que van pronunciar una conferència. També hi han assistir el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, i el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès.

50 anys d’una entrevista històrica

El 14 de novembre de 1963, el diari Le Monde publicava una entrevista a l’abat de Montserrat, Aureli Maria Escarré. Una entrevista que havia d’esdevenir històrica, perquè per primer cop es denunciaven al món des d’una autoritat eclesiàstica les contradiccions d’un règim que feia del catolicisme la seva columna vertebral. L’entrevista, realitzada pel corresponsal del rotatiu francès, José Antonio Novais, a instàncies de Josep Benet i Albert Manent, també va esperonar el catalanisme i va permetre donar a conèixer un corrent d’opinió creixent entre catòlics catalans que volien un futur democràtic per al seu país i una funció i una actitud diferents de l’Església en el seu conjunt. Pocs dies després d’aquestes manifestacions va ser clausurada Òmnium Cultural i assaltat el Casal de Montserrat a Barcelona. L’any 1965, l’abat Escarré va exiliar-se a Itàlia.