Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR/Sant Boi de Llobregat) “Alguns professionals no són conscients del patiment espiritual dels malalts”. M. Carmen Márquez, coordinadora de les Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa, justifica així perquè l’orde hospitalari de Sant Joan de Déu forma els seus col·laboradors en religiositat. Aquest dijous, en el Parc Sanitari de Sant Boi, s’ha celebrat l’onzena edició d’aquesta formació que compta amb la col·laboració de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.

De fet, l’espiritualitat i l’hospitalitat són eixos bàsics del servei que la família hospitalària de Sant Joan de Déu ofereix als malalts. Segons el germà Pascual Piles, superior de la Província d'Aragó, els professionals de la salut han de poder atendre la dimensió espiritual de les persones “perquè la religiositat és sanadora i alliberadora”.

En el marc d'aquestes IX Jornades, CatalunyaReligió.cat ha parlat amb M. Carmen Márquez, responsable del Servei d'Atenció Espiritual i Religiosa del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu;  Jesús Etayo, superior general de Sant Joan de Déu; Pascual Piles, superior provincial de la provincia d'Aragó; i Elisabeth Lheure, membre de l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.

 

Hospitalitat i pastoral

El superior general dels germans de Sant Joan de Déu, Jesús Etayo, ha centrat el seu discurs en el principi fonamental de l’orde: “L’hospitalitat permet treballar conjuntament totes les religions i filosofies a favor de la persona”. Sobre l’atenció espiritual ha afirmat que és en sí mateixa “una força terapèutica”.

Etayo ha volgut remarcar la peculiaritat de cadascun dels pacients i ha afirmat que “la pastoral de la salut no pot ser xocolata per a tothom” i que cada unitat hospitalària ha de disposar d’un pla pastoral específic que respongui a les necessitats de cada perfil.

La diversitat religiosa és present arreu

En anteriors edicions les jornades han abordat la problemàtica de les sectes, vinculada a les malalties mentals, així com l’acompanyament del dol i la necessitat de cuidar-se per a cuidar els altres. La tendència de les darreres edicions, en resposta al context actual, respon a un treball des de l’òptica de la diversitat religiosa.

Així, les jornades han comptat amb la participació de membres de diferents comunitats religioses catalanes, com el caputxí Joan Botam, els jueus Jorge Burdman i Enrique Fleischmann, el baptista Abel Camps, els budistes Enrique Caputo i Montse Castellà, el musulmà Taoufik Cheddadi, l’hinduista Bahkti Das o el sufí Abdelwadud Sabaté. La participació de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, amb Elisabeth Lheure i Francesc Torradeflot, ha possibilitat aquest intercanvi en el marc hospitalari.

 

Fotografies: Departament de Comunicació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.