Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(FECC) El periodista Antoni Bassas ho té ben clar. “Més enllà de les necessitats provocades per la crisi, l’aprenentatge de l’anglès prové sempre d’un estímul”. Aquesta és una de les afirmacions que ha fet aquest matí a la ponència inaugural de la Jornada de l’Escola Multilingüe, que organitza la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i que ha aplegat més de 220 educadors a Barcelona. En la mateixa jornada, l’escriptor i assagista Vicenç Villatoro va fer abrandada defensa de la diversitat lingüística.

Bassas, en una xerrada titulada L’anglès és una qüestió d’actitud, ha il·lustrat amb nombrosos exemples personals i ha assenyalat l’actitud com a “element clau” per aprendre anglès, ja que “si algú no el vol aprendre, no ho farà per molt que s’hi esmercin els professors”. “L’aprenentatge de l’anglès no hauria de representar cap problema per als nostres fills, perquè l’estímul ja el tenen: la música que escolten i les sèries de televisió que miren són majoritàriament en anglès”.

Bassas ha apuntat algunes de les diferències que ha observat entre el sistema educatiu nord-americà i català. “Els estudians nord-americans saben comunicar-se molt més bé que els nostres, perquè els ho ensenyen des de ben petits, així com a parlar en públic captant l’atenció de l’audiència”. “Als Estats Units, els alumnes de vuit anys han d’exposar davant els companys de classe, de tal manera que quan en tenen divuit són capaços d’enfrontar-se a un auditori sense envermellir i sense un nus a la gola”.

Bassas, que va ser “usuari” del sistema educatiu nord-americà gràcies als seus tres fills mentre exercia com a corresponsal de Televisió de Catalunya als Estats Units, ha declarat: “Els estudiants nord-americans es comuniquen molt oralment i per escrit i, per tant, les seves competències i habilitats comunicatives són més grans que les dels nostres fills. De fet, les universitats nord-americanes es basen a fer escriure molt”.

"Els professors d'aquí no somriuen"

Bassas també ha criticat “la pèrdua de temps” que representa passar anys estudiant una llengua sense obtenir “resultats evidents”. “El sistema educatiu en conjunt potser hi té a veure, perquè quan vam tornar a Catalunya, la meva filla petita em va dir que la diferència que observava entre els professors d’aquí i els d’allà és que els d’aquí no somriuen”.

Preguntat per la responsabilitat que els mitjans de comunicació audiovisuals tenen en el dèficit de l’anglès dels estudiants catalans, Bassas no ha defugit la pregunta i ha assegurat que “les coses han començat a canviar”. “En qualsevol cas, no oblidem que el feixisme ha estat el principal culpable del nostre desatrós domini de les llengües, ja que Franco va obligar a doblar totes les pel·lícules al castellà; i, recuperada la democràcia, calia recuperar-nos de l’endarreriment que patia la nostra pròpia llengua”.

L’existència de diferents llengües no és una maledicció

En la segona ponencia, Vicenç Villatoro va fer una apassionada defensa de la diversitat lingüística i el valor de la cultura. “El plurilingüisme és extraordinari i el món actual demana que els catalans sapiguem encara més llengües”, va afirmar. “L’existència de diferents llengües no és una maledicció, com pensen alguns, sinó tot el contrari; perquè, com deia George Steiner, cada vegada que mor una llengua, desapareix un món”.

Villatoro, que va declarar que aprendre llengües és una manera de preservar-ne la pròpia, va assenyalar que “les societats han experimentat tants canvis en els últims anys, que hem passat de saber llengües per anar pel món a aprendre’n per estar al món”. “Fa tan sols dues dècades, als patis de les escoles catalanes es parlaven a penes una o dues llengües; ara, en alguns casos, se’n parlen més de 25 o 30”. No obstant això, Villatoro no considera aquest fet un “problema”, perquè “la pertinença ve donada per la relació amb la cultura, independentment de la llengua que un parli a casa”. “Una vegada em van preguntar per què em sentia català si part de la meva familia era andalusa, i em vaig adonar que el que em feia d’aquí era el sentiment de pertinença a una literatura, a un art”.

Villatoro també va agrair la tasca del professorat d’anglès perquè “poseu llengües en contacte, tal com fan els traductors, i sé com és d’important aquesta feina”. Va posar com a exemple el fet que a l’estranger coneixen molt més els pintors i artistes plàstics catalans que no pas els escritors. “Vol dir això que escriptors com Foix o Rodoreda, que a més a més eren amics dels pintors que ara coneix tothom, eren dolents? I ara! El que passa és que a Miró o Tàpies no ha calgut traduir-los”. “Per això és tan important la vostra tasca”.

Villatoro va cloure la xerrada tot insistint en la importància de conèixer cada cop més llengües en un món com l’actual, en què, “parafrasejant l’escriptor Amin Maalouf, un jove de Nova York té més coses en comú amb un altre de París o Londres que els seus pares no van tenir mai”.