Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals -CR) Que mai més es tornin a repetir uns fets com aquells. Aquest és el missatge que ha donat l'acte celebrat aquest dijous de Barcelona en motiu dels 75 anys de la 'Nit dels Vidres Trencats'.

Aquest episodi de violència indiscriminada contra els jueus i les seves propietats va tenir lloc en la nit del 8 al 9 de novemre a Alemanya, i se'l considera com el precessessor de la "Solució Final", l'Holocaust, els camins d'extermini on van morir jueus i també gitanos, homosexuals, Testimonis de Jehovà, discapacitats i dissidents polítics, entre ells quals republicans espanyols.

L'acte l'han organitzat conjuntament l'Ajuntament de Barcelona amb les comunitats jueves que hi ha a la capital catalana i també amb entitats culturals israelites o judeòfiles, i hi van assistir unes dues-centes persones, segons han explicat a Catalunya Religió fonts de l'organització.

Dalia Levinsohn, advocada i filla de supervivents de l'Holocaust, va oferir als assistents una explicació sobre com va anar evolucionant la legislació a Alemanya des de l'ascens d'Adolf Hitler fins a la Solució Final. Jorge Burdman, de la Comunitat Israelita de Barcelona, va dirigir una pregària en record a les víctimes: 100 jueus van ser assassinats, i més de 30.000 foren detinguts.

En l'acte, s'han projectat també imatges de la propaganda antisemita elaborada pel règim nazi, i també dues noies joves, de tradició jueva, han fet un discurs, apel·lant a la memòria històrica i a la importància que aquest tipus de fets "no s'oblidin".

Actes commemoratius

Durant el cap de setmana, tindran lloc a Barcelona altres actes conmemoratius per recordar els 75 anys de la 'Kristallnacht'.

Com a símbol de la importància del diàleg interreligiós entre les tres tradicions abrahàmiques (judaisme, cristianisme i islam), el proper diumenge  tindrà lloc a Ciutat Vella un "peregrinatge de la memòria", organitzat per la Comunitat de Sant'Egidi coincidint amb l'aniversari de la deportació dels jueus europeus.

L'acte, a més, discorrerà durant una bona estona per l'antic Call de Barcelona, on vivia la població jueva a la ciutat fins al segle XIV, i el punt de trobada d'aquesta ruta és a la plaça Pedró, a les 18.30 hores. Es tracta d'una marxa silenciosa que recorrerà Ciutat Vella, particularment pel Call, que té com a objectiu que "tothom, sobretot les joves generacions, no oblidin la deportació esdevinguda durant l'ocupació nazi".

En aquest acte, hi participaran el supervivent de l'Holocaust Jaime Vándor; Jorge Burgman, de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB); el periodista i escriptor Vivenç Villatoro; el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn i Jaume Castro, de la Comunitat de Sant'Egidi.