Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri- CR) En qualsevol problema social de casa nostra hi trobareu una presència d’ajuda d’una entitat eclesial. Però aquesta realitat sovint és poc visible i es podria treballar més conjuntament.

Algunes entitats socials d’Església de Catalunya que havien constatat aquesta realitat fa dos anys que van iniciar un procés per compartir experiències i ser més fidels a la missió de l’Evangeli i al servei de les persones amb menys possibilitats. Ara aquest dinàmica s’amplia amb la primera “Jornada Entitats Socials d’Església al servei dels desafavorits”. Es farà aquest dissabte 12 de març al Col·legi dels Salesians d’Horta, a Barcelona.

Càritas, Fundació Pere Tarrés, Jesuïtes, Maristes, Salesians, Oblates, Filles de la Caritat, Sant Joan de Déu, Centros Socio-sanitarios Católicos de Catalunya, Unió de Religiosos de Catalunya, i el Secretariat de Marginació de Barcelona, són les entitats que promouen aquesta convocatòria. Una mostra de l’ampli ventall d’entitats socials dins de l’Església.

El potencial evangelitzador de l’església en aquest sector és molt gran i moltes vegades no sabem explicar-ho prou”, explica a CatalunyaReligió.cat Manuel Lecha, un dels organitzadors de la trobada. La proposta que es farà a les entitats i persones que hi participin és “crear alguna petita estructura, però abans volem compartir-ho amb la resta d’entitats”.

En un context de secularització i de dificultats per al compromís cristià, la trobada també es planteja com aquestes entitats han de manifestar-se públicament, sensibilitzar l’Església i la societat, difondre la seva acció en el camp social i oferir una visió de l’Església compromesa amb els més necessitats. Manuel Lecha parla “d’un espai de reflexió i on poder alguna cosa en públic davant de certes situacions”.

Alhora, la convocatòria també es planteja com a repte generar xarxa per a poder col·laborar i complementar-se en la prestació de serveis i donar suport a organitzacions d’Església que, per dimensió o per la seva situació, no poden seguir les noves exigències de formació de personal, de normativa de les administracions o d’identitat. Aquest darrer punt es especialment rellevant en una moment de professionalització de l’àmbit assistencial en el que moltes entitats cada vegada més han de recórrer a la contractació de personal.  

La Jornada es farà aquest dissabte al matí i s’obrirà amb una ponència del teòleg Ramon Prat, vicari general de la diòcesi de Lleida, sobre “Sentit i eficàcia de l’acció social de l’Església”. En la segona part del matí es presentaran les propostes de les entitats que promouen la trobada per fer-ne debat amb els assistents. A la trobada hi estan convidats directius d’institucions i  persones amb alguna responsabilitat en entitats socials d’Església.