Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri – CR). “No tingueu por, obriu les portes a Crist” o “Totus tuus”, dos lemes del pontificat de Joan Pau II que han tornat a ressonar aquest diumenge al matí a la Plaça de Sant Pere de Vaticà durant l’acte de beatificació del papa polonès. Benet XVI, després de ser el primer a venerar les relíquies del beat, ha argumentat en l’homilia els motius d’una “raonable rapidesa” en la beatificació del seu antecessor.

La cerimònia ha estat seguida amb entusiasme popular per milers de persones que omplien la Via della Conciliazione i tot l’entorn del Vaticà. Han concelebrat un centenar de cardenals, entre ells l’arquebisbe Barcelona Lluís Martínez Sistach. Entre les delegacions estatals, també s’ha pogut veure en un lloc destacat entre els caps d’estat el copríncep d’Andorra i arquebisbe d’Urgell Joan Enric Vives.

Com un aspecte rellevant en l’homilia de Benet XVI, la referència constant al Concili Vaticà II en el va participar el llavors bisbe Wojtyla. Ha situat com a fruït d’aquest Concili que Joan Pau II “obrís a Crist la societat, la cultura, els sistemes polítics i econòmics, invertint amb la força d’un gegant una tendència que podia semblar irreversible”. Benet XVI s’ha referit a “aquest fill exemplar de la Nació polonesa” com la persona que “va ajudar als cristians de tot el món a no tenir por de dir-se cristians, de pertànyer a l’Església, de parlar de l’Evangeli”. Una de les frases aplaudides de l’homilia: “va ajudar a no tenir por de la veritat, perquè la veritat és garantia de llibertat”.

Benet XVI ha emmarcat l’inici pontificat del seu antecessor en l’experiència de confrontació entre marxisme i cristianisme que Joan Pau II va respondre afirmant “que l’home és el camí de l’Església, i Crist el camí de l’home” i que la “càrrega d’esperança que en certa manera se li va donar al marxisme i a la ideologia del progrés, ell la va reivindicar legítimament per al cristianisme”. “És la gran herència del Concili Vaticà II”, ha dit, i ha recordat les referències al Vaticà II en el testament de Joan Pau II “convençut que durant molt temps encara les noves generacions podran recórrer als tresors d’aquest Concili que el segle XX en ha regalat”.  

El papa ha centrat també la seva intervenció en la profunda devoció mariana de Joan Pau II i ha acabat la homilia amb agraïment per haver pogut col·laborar durant 23 anys amb ell: “que romania sempre com una roca”.

La organització ha xifrat en més d’un milió els assistents a la celebració, que s’ha vist acolorida pel blanc i el vermell de la bandera polonesa, combinat amb el blanc i groc vaticà.

Després de la celebració Benet XVI ha venerat les restes de Joan Pau II exposades dins del taüt a l'interior de Basílica de Sant Pere, seguit dels cardenals, bisbes i autoritats civils. La Basílica ha quedat oberta tot el dia per a la veneració del fidels.