Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) Quatre cadires vermelles eren el centre de la mirada dels assistents a l'acte de presentació d'Entrecultures Barcelona, aquest dilluns 11 de desembre la sala d'actes de la seu dels Jesuïtes de Catalunya. Quatre cadires vermelles que són símbol del compromís d'aquesta ONG amb l'educació d'infants i joves arreu del món. Entrecultures, ONG jesuïta de cooperació internacional, neix ara a Catalunya, gràcies a un equip de voluntaris i voluntàries que ha impulsat la nova delegació d'Entrecultures a Barcelona. 

El director general d'Entrecultures, el jesuïta Dani Villanueva va agraïr la tasca de l'equip ha impulsat i ha fet possible la posada en marxa d'aquesta nova delegació. "Estem molt il·lusionats per les possibilitats que se'ns obren", va dir Villanueva, que es va mostrar especialment satisfet que l'organització compti amb una delegació a Catalunya, terra d'origen de molts jesuïtes que han estat impulsors i agents de la cooperació internacional de la Companyia de Jesús com Marcos Recolons, Ignasi Suñol, Rafa García Mora, Miquel Cortés, Agustín Goytisolo, Josep Sugrañes o Lluis Magriñà, entre d'altres. Tots ells van entendre des del començament que "la defensa del desenvolupament integral de les persones és part de la nostra missió."

Entrecultures està present a 41 països per millorar les condicions de vida de les poblacions més vulnerables a través de l'educació, perquè l'educació garanteix el futur de les persones i permet trencar les espirals de desigualtat generades per situacions de pobresa, desplaçament, emergència o exclusió. Ho fa, com va explicar Dani Villanueva "promovent projectes educatius a les fronteres", en col·laboració amb Fe y Alegría i el Servei Jesuïta a Refugiats. Però l'entitat treballa també per promoure una ciutadania global, capaç de transformar estructures i convertir-se en factor de canvi a favor de la justícia i del desenvolupament global. 

L'equip d'Entrecultures a Barcelona, estarà encapçalat per Esther Ribas, que ja va anunciar que una de les primeres accions a Barcelona serà l'organització d'una cursa solidària, el proper mes d'abril, amb la qual es recaptaran fons per al projecte educatiu del Servei Jesuïta als Refugiats a Sudan del Sud, on es troben els jesuïtes catalans Pau Vidal i Àlvar Sánchez. Un altre dels objectius, en l'àmbit de la sensibilització, va explicar Ribas, serà l'elaboració de materials pedagògics que es posen a disposició de les escoles. 

Entrecultures Barcelona se suma a les entitats del sector social de la Companyia de Jesús. Per M. Carmen de la Fuente, coordinadora de les organitzacions del sector social a Catalunya, incorporar una ONG de cooperació internacional, és una oportunitat, que "ens amplia la mirada i ens permet conèixer altres relats". Per la seva banda, el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, va agrair el compromís de l'equip que impulsa aquesta nova iniciativa, i també va animar tots els assistents i tota la família ignasiana de Catalunya a sumar esforços i treballar conjuntament per fer créixer aquesta xarxa de solidaritat.