Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Xavier Memba –CR) A la cançó ‘Corrandes de la parella estable’ de l’àlbum Els millors professors europeus, el grup Manel fa servir una coneguda expressió col·loquial per a indicar l’esforç que requereix mantenir viva una relació de parella al llarg dels anys. En una tornada que es va repetint de forma constant, el grup català revelació del 2008 canta amb convenciment: “I ens ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí”. Més o menys tractant sobre la mateixa temàtica d’aquella cançó de Manel, neix el projecte Desestructurats, una nova iniciativa en el marc de l’ONG evangèlica d’atenció a la família –i vinculada a l’organització AgapeDe Familia a Familia.

Una família reconstituïda

Els impulsors del projecte Desestructurats són Anna Arissa i Salvador Grifell. L’Anna, que treballa com a secretària de Direcció a la Generalitat de Catalunya –mentre compagina estudis del grau de Psicologia a la UOC i de Conselleria Bíblica a l’INFFA– comparteix amb el Salvador un fill de quatre anys. D’altra banda, en Salvador –llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració– és també pare d’una filla de setze anys, fruit d’una relació anterior.

“El fet de ser una família no tradicional d’acord amb els valors cristians és, tal vegada, la nostra peculiaritat i el punt de partida que ens impulsa a crear Desestructurats”, explica Grifell. Per al Salvador, a la societat i, cada vegada més a l’Església és més freqüent l’existència de famílies com la seva: “famílies ‘reconstituïdes’, ‘recompostes’ o ‘acoblades’, en què una part o ambdues provenen d’una relació anterior trencada”. I hi afegeix: “Creiem, fermament, que en el marc de l’Església han de poder experimentar la gràcia, el perdó i l’amor de Déu.”

L’Anna recorda que als inicis de la seva relació, una vegada el Salvador li va dir: “Tots estem desequilibrats i jo el que més”. Aquella conversa, confessa ella, va acabar de confirmar el seu enamorament, ja que el Salvador la va fer sentir lliure de no ser perfecte ni pretendre ser-ho. “La nostra peculiaritat”, matisa Arissa, “no és necessàriament ser una ‘blended family’, sinó el fet que intentem viure de manera pràctica sota la gràcia de Déu i experimentar, així, els beneficis del sacrifici de Jesús a la creu –que és l’expressió màxima de l’amor amb què Déu ens ha estimat– i que alhora, ens capacita per estimar-nos l’un a l’altre.”

Un món imperfecte

Per a Grifell, “Desestructurats parteix de la premissa, fàcilment comprovable, que vivim en un món desestructurat i imperfecte”, en el qual existeixen tota una sèrie de mals que, d’una manera o altra afecten totes les àrees de la vida. És per això que, d’acord a Arissa, “en un sentit o altre tots som persones desestructurades, amb una part fosca (la cara B) que d’una manera o altra intentem amagar”.

La idea, per tant, assenyala de nou l’Anna, és crear un espai on poder-se alliberar de la culpabilitat. I poder créixer i aprendre tot reforçant la família enmig de la confusió i les dificultats que els presenta la vida.

Els fundadors del projecte Desestructurats provenen de rerefons familiars i trajectòries personals ben diferents. L’Anna va néixer en el si d’una família protestant. L’amor, basat en la fe cristiana, era l’element central a l’hora de construir les relacions entre els membres de la família. I, com recorda ella, era especialment visible entre els seus pares.

Per altra banda, el Salvador, tot i provenir d’una família tradicionalment catòlica –encara que no practicant–, mai no havia fet de la fe l’element central de la seva vida. “Com a parella, el procés d’acoblament de les nostres realitats i expectatives no va ser pas fàcil”, recorda en Salvador. I hi afegeix: “De fet, parafrasejant al grup Manel, ‘ens ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí.’” Per a tots dos va ser clau entendre que el creixement i enfortiment de la seva relació passava –per estrany que pugui sonar– per posar Déu en el centre i, d’aquesta manera, estructurar el seu projecte de vida d’acord els estàndards de Déu per a la família.

Famílies sòlides per una societat més forta i empoderada

Desestructurats neix amb vocació de servei a la família, entenent que aquesta és el nucli vertebrador principal de tota societat, assenyala Grifell. És a través de la família –afegeix Arissa– que es cobreix la necessitat bàsica de ser acceptats i sentir-se estimats. A través de la família, es reben i transmeten valors, i genera un espai de confiança, on acudir en moments de dificultat.

“La família és més que la suma dels seus membres” –elabora l’Anna– “és el resultat d’una intenció i voluntat deliberada que té com a funció principal promoure i contribuir al desenvolupament integral de tots els membres que la formen.” Una societat amb famílies sòlides acostuma a ser una societat més forta i empoderada, conclou en Salvador.

Sens dubte, una iniciativa com Desestructurats trobarà obstacles i un gran repte, especialment comunicatiu, a l’hora de fer arribar el seu missatge en societat. L’Anna i el Salvador insisteixen que el seu projecte neix amb una mentalitat oberta i inclusiva del concepte de família. A partir de la seva pròpia realitat com a família reconstituïda, volen arribar i construir ponts amb altres realitats de família que es troben no sols a la societat, sinó en el si de les mateixes esglésies.

Una aposta per la família

Des de Desestructurats també volen ser altaveus dels estàndards més alts des de la perspectiva de la disfuncionalitat que caracteritza a l’ésser humà, generant continguts d’anàlisi i apel·lant a la reflexió. Això es traduirà en posts en forma d’articles, entrevistes a experts i vídeos de reflexions. D’altra banda, estan treballant en un material que servirà de guia per a fer grups de discussió i acompanyament al llarg d’unes sis o set sessions en les quals s’exposaran els principals reptes que afronten les famílies monoparentals. El mateix també s’està fent amb les peculiaritats que afronten les famílies reconstituïdes.

Podeu trobar més informació sobre Desestructurats a la seva pàgina de Facebook i perfil d’Instagram.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.