Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Aquest dissabte ha mort als 81 anys el capellà Josep Maria Totosaus, una de les ànimes del Centre d’Estudis Pastorals i de la revista El Pregó. De delicada salut els darrers anys, es va mantenir actiu fins el darrer moment des de la parròquia de Santa Maria del Pi de Barcelona on residia. “Un dels representants de la lluita per una Església catalana a la postguerra”, així el definia la Gran Enciclopèdia Catalana.

La seva trajectòria sempre ha estat vinculada a un altre sacerdot compromès, mossèn Joan Batlles. Totosaus, nascut a Vilafranca, el coneix quan era adolescent i Batlles hi era de vicari. Segons un capellà amic, Lluís Saumell, ja llavors “la seva relació amb Batlles, quinze anys més gran, el marca profundament”.

Josep Maria Totosaus i Martorell va ser ordenat sacerdot el 1956 i va ampliar estudis a Roma i a Paris. Vinculat a l’Acció Catòlica, torna a coincidir amb Batlles el 1968 com a secretari del Centre d’Estudis Pastorals de les Diòcesis Catalanes (CEP), i amb Joan Carrera en la fundació de la revista Quaderns de Pastoral, impulsora de la concreció del Vaticà II en la vida pastoral.

Saumell explica com Totosaus viu el moment “del pontificat de Joan XXIII i el Vaticà II que genera unes grans esperances”. Com molts altres capellans, “pren consciència del que pot ser el clergat català i el Centre d’Estudis Pastorals es funda amb la idea de crear un vincle entre el clergat del país. Aquells anys en ple franquisme aquesta generació de preveres varen viure una situació que ara és difícil d'entendre. Qualsevol acció reivindicativa era mal vista pels poders polítics. Eren els anys de la caputxinada i la manifestació de capellans a la Via Laietana”.

La seva vàlua intel·lectual queda recollida en llibres com On va l’Acció Catòlica? (1967), Iniciació a la catequesi (1969), Creure, avui (1973), sovint reeditat, i Església i món escolar (1973). Fins el 1993 va ser director de Quaderns de Pastoral. Després passa a ser un dels promotors de la revista quinzenal El Pregó, que acull els sectors que volen mantenir viu l’esperit crític de l’època del Vaticà II a Barcelona. El 2010 va rebre el premi Església Plural.

Quan van tancar la residència sacerdotal de Balmesiana on residia junt amb mossèn. Batlles, mossèn Vidal i Aunós va acollir-los a Santa Maria del Pi, on ha mort. La Basílica acollirà les exèquies aquest dilluns a les 10’15h.