Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) Josep Cabayol, missioner diocesà durant prop de quaranta anys a l’Àfrica, ha traspassat aquest diumenge dia 29 de novembre, primer d’Advent, a l’edat de 85 anys. La missa exequial, presidida per l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, se celebrarà aquest dimarts, dia 1 de desembre, a les 16.00 hores, a l’església parroquial de Santa Margarida de La Riera de Gaià.

Nascut a La Riera de Gaià (Tarragonès) el dia 12 de novembre de 1935 va rebre l’orde del diaconat, l’any 1958, a la Catedral de Salamanca, ciutat on es va llicenciar en Teologia. Un any més tard, al 1959, era ordenat prevere a l’església parroquial de La Riera de Gaià.

Els seus primers anys de ministeri presbiteral els va exercir com a vicari a la parròquia de Sant Sebastià de La Canonja i com a rector a les parròquies del Pla de Santa Maria, El Pont d’Armentera, Esblada i Querol. En aquests primers anys també va ser professor del Col·legi de la Mare de Déu de la Mercè de Montblanc.

L’any 1976, Josep Cabayol va iniciar la seva etapa com a missioner diocesà a Rwanda,  a l’Àfrica, enviat per l’arquebisbe Josep Pont i Gol. Països com Rwanda, el Zaire o el Camerun són testimonis d’una vida lliurada amb amor, fe i compromís.

A principis dels anys vuitanta va traslladar la seva missió diocesana de Rwanda al Zaire, el país veí, a la missió de Bibwe, on va treballar intensament al servei pastoral, amb l’equip missioner de l’Església diocesana de Tarragona; i també a l’hospital de la missió, un lloc molt aïllat amb diferents ètnies i amb grans problemes socials. Anys més tard, Cabayol va treballar com a infermer a Camerun a través de l’organització Metges sense Fronteres.

La guerra civil a la regió dels Grans Llacs va fer tornar el missioner a casa durant un breu període de temps en el qual va ser rector de les parròquies de La Pobla de Montornès, Masllorenç, Salomó i Creixell. Any més tard, durant una altra estada breu a l’arxidiòcesi, va ser nomenant rector de les parròquies de La Bisbal del Penedès, la Juncosa del Montmell i Selma-Pla de Manlleu.

L’any 1994 va tornar a l’Àfrica per a ajudar, com a infermer, en els camps de refugiats a Goma, al Zaire. Amb la postguerra, l’any 1996 va poder reprendre la seva tasca missionera a Rwanda, a la regió de Kampanga, vivint amb la mateixa austeritat i pobresa que la població d’allà. Poc a poc, i gràcies a la col·laboració amb l’Església de Tarragona, va poder construir més de 8.000 habitatges senzills. La culminació d’aquesta ajuda va ser l’aprovació de la construcció del centre de formació i assistència social a la parròquia de Kampanga, a la diòcesi de Ruhengeri, un projecte de l’Església arxidiocesana de Tarragona que es va posar en marxa l’any 2008 amb la celebració de l’Any Jubilar de Sant Fructuós.

Josep Cabayol va retornar definitivament a l’arxidiòcesi el mes de  setembre de 2014.