Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) La Fundació Cellnex i la Fundació Abadia de Montserrat 2025 han signat un acord de mecenatge que permetrà el desplegament d'un sistema integral d'Internet de les Coses (IoT) a Montserrat. L'objectiu de l'acord és oferir un millor servei, tant a la comunitat benedictina com als visitants i pelegrins del Santuari. Per al prior del monestir i comissari del Mil·lenari 2025, Bernat Juliol, és "un pas endavant molt important en el projecte 'Smart Santuari' que implica una millora evident de la connectivitat a Montserrat".

La Fundació Cellnex i l'operador d'infraestructures de telecomunicacions dotaran el Santuari de Santa Maria de Montserrat i el seu entorn de la tecnologia i els serveis de connectivitat propis d'una Smart City. Aquest nou sistema integral estarà format per sensors, una xarxa de transmissió de dades i una plataforma informàtica per a la recollida, monitorització i gestió proactiva de dades en temps real i a distància. D'aquesta manera, es facilitarà, entre d'altres, l'eficiència en la gestió d'aforaments, d'aparcaments, d'intrusió i el control de la qualitat de l'aire.

"Aquesta col·laboració implica un salt de qualitat substancial en els serveis que actualment s'ofereixen al pelegrí i visitant de Montserrat", explica Juliol. D'aquesta manera, es podrà gaudir d'una estada "d'acord amb les necessitats actuals". El prior assegura que des de l'abadia estan "molt satisfets" del treball conjunt amb una entitat "tan compromesa amb el territori".

El president de la Fundació Cellnex, Lluís Deulofeu, ha subratllat que “el projecte ‘Smart Santuari’ entronca perfectament amb l’objectiu de la Fundació de treballar per la inclusió digital, social i territorial a partir de projectes que millorin l’accés a la connectivitat". Així, es busca apropar la tecnologia a les persones i afavorir la millora de connexions en territoris i espais de "singular rellevància patrimonial i històrica com Montserrat". "Ens fa especial il·lusió fer-ho coincidint amb la celebració del Mil·lenari del Monestir”, ha expressat Deulofeu.

Un salt de qualitat per al pelegrí

El conjunt del sistema permetrà controlar i gestionar d’una manera automàtica i en temps real l’aforament d’espais com la Basílica de Santa Maria, el Camí del Cambril de la Mare de Déu o el Museu del Monestir; així com el nivell d’ocupació conjunta dels aparcaments situats a la carretera d’accés i al nou pàrquing subterrani del Monestir. El sistema també permetrà prevenir i detectar qualsevol tipus d’intrusió en els centres aïllats i allunyats de l’Abadia.

A més, en els llocs de més afluència de públic -incloses les botigues i els espais de restauració-, s’instal·laran sensors de CO2, temperatura i humitat per tal de controlar en tot moment el nivell de qualitat de l’aire i activar, en cas que sigui necessari, els recursos adients per a una correcta ventilació dels espais.

De la mateixa manera, i en el marc de l’acord entre ambdues entitats, Cellnex passarà a operar les infraestructures de telecomunicacions del Monestir destinades a donar cobertura de veu i dades a l’àrea del Santuari per part dels operadors mòbils.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.