Vés al contingut
Catalunya Religió
santa-maria-pont-suert
Fotografia: L'església nova de l’Assumpció del Pont de Suert | Cherubino sota llicència C.C. 3.0

ACNEl Govern ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el monestir de Sant Salvador de Breda a La Selva i l’església nova de l’Assumpció del Pont de Suert a l'Alta Ribagorça en la categoria de monuments històrics. Així s’ha anunciat aquest dimarts en els acords de Govern de la Generalitat de Catalunya.

L’església nova de l’Assumpció del Pont de Suert es va construir entre el 1953 i el 1955 i estava vinculada als canvis demogràfics que va viure el municipi amb l’arrribada de la indústria hidroelèctrica. La implantació d’Empresa Nacional Hidroelèctrica de la Ribagorçana (ENHER) va captar molta població al Pont de Suert i això va traduir-se en la construcció de nous barris, equipaments i edificis com ara el temple religiós.

L’església és obra de l’enginyer de camins, Eduardo Torroja, on aporta tots els seus coneixements en noves tècniques constructives d’elements de formigó laminats, que eren pioneres en aquella època. Aquest és un dels pocs exemples a Catalunya d’arquitectura moderna amb l’ús d’estructures laminats de rajola en combinació amb formigó armat.

Un monestir que combina diversos estils arquitectònics

Per la seva banda, el Govern també ha declarat el monestir de Sant Salvador de Breda com a BCIN. Aquesta construcció és un dels elements més icònic del municipi i també s’ha convertit en tot un referent català pels valors històrics i arquitectònics.

De fet, el monestir es va construir entre el segle XI i el XVI. Això fa que es combinin diversos estils arquitectònics que li donen un valor singular al temple religiós. El complex compta amb una església d’origen romànic, el campanar, el claustre, les dependències perimetrals que hi ha al voltant del claustre i el subsol.

Fins ara, l'any 1974 es va declarar BCIN l’exterior del monestir, conjuntament amb el nucli de Breda. Ara, el Govern ha decidit protegir-ne també l’interior.

El que sí que queda exclòs de la protecció és el palau abacial, perquè s’ha convertit en habitatges. Per això ha perdut el valor patrimonial que tenia en un inici. De tota manera, s’inclou en la protecció del conjunt històric i es garanteix la protecció de les façanes i el pati.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.